Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sydkorea-aviserar-harda-tag-mot-nordkoreanska-avhoppare/

Världen

Sydkorea aviserar hårda tag mot nordkoreanska avhoppare

Organisationer för nordkoreanska avhoppare i Sydkorea har under många år skickat ballonger med regimkritiska budskap in över gränsen till Nordkorea. Bilden är tagen i oktober 2014 i Paju, nära gränsen till Nordkorea.
Organisationer för nordkoreanska avhoppare i Sydkorea har under många år skickat ballonger med regimkritiska budskap in över gränsen till Nordkorea. Bilden är tagen i oktober 2014 i Paju, nära gränsen till Nordkorea. Foto: Young Ho

Sydkorea ska åtala de nordkoreanska avhoppare som skickar ballonger med regimkritiska flygblad över gränsen. Beskedet kommer efter att Nordkorea brutit all kontakt med sin granne i syd.

Sydkorea läxar upp de grupper med avhoppare som med ballonger skickar över flygblad som kritiserar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, skriver nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagen fick två grupper med avhoppare, Kuensaem Education Center och Fighters for a Free North Korea, veta att de brutit mot den paragraf som reglerar samarbetet mellan de två länderna på den koreanska halvön genom att sända över flygblad, ris och medicin.

De två avhoppargrupperna har skapat en spänning mellan de två länderna och har orsakat invånarna som bor på gränsen fara för sitt liv och sin säkerhet, sade Yoh Sang-key, talesperson för Sydkoreas enhetsministerium, enligt Reuters.

Flygbladen var det skäl som angavs när Nordkorea på tisdagen meddelade att landet bryter alla kontakter med Sydkorea. Heta linjen mellan ländernas stängs av, liksom de dagliga kontakterna mellan ländernas militär.  

Flygbladen väcker ilska bland ledarna i Nordkorea. Avhopparna som sänder dessa saker är ”mänskligt avskum på gränsen till vilda djur” sade Kim Yo-Jong, syster till den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i samband med att hon meddelade att Nordkorea bryter all kommunikation med Sydkorea. Nordkoreanska medier använder liknande beskrivningar och kallar avhopparna bakom flygbladen för ”byrackor”.

I Sydkorea bor runt 33 000 personer som har flytt från Nordkorea. Många av dem känner sig nu pressade av Sydkoreas regering att hålla inne med sin kritik mot Nordkorea. 

En av dem som skickat flygblad, Park Sang-Hak, kommenterade enhetsministeriets reprimand med:

– Du kan aldrig köpa fred med smicker och tiggande. 

En förbättrad relation med Nordkorea har varit ett av huvudmålen för Moon Jae-In sedan han blev president i Sydkorea. Och en tid såg han ut att ha framgång. För två år sedan togs flera steg mot islossning. Moon Jae-In och Kim Jong-Un träffades tre gånger och det talades om ökat samarbete. Nu får den sydkoreanske ledaren börja om från början. Samtidigt tolkar många Nordkoreas beslut att bryta kontakten som ett sätt för den isolerade regimen att pressa fram ekonomiska eftergifter.

Läs mer: Nordkorea: Kim Jong-Un framträder offentligt – första gången på flera veckor

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Sydkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt