Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sydkorea: Hög militärchef avrättad i Nordkorea

Armégeneral Ri Yong-gil sågs ofta vid ledaren Kim Jong-uns sida. Ri ska enligt uppgifter vara personen till vänster i bilden.
Armégeneral Ri Yong-gil sågs ofta vid ledaren Kim Jong-uns sida. Ri ska enligt uppgifter vara personen till vänster i bilden. Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Nordkorea har låtit avrätta chefen för landets militär sedan han anklagats för bland annat korruption. Det uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Sydkorea beslutade på onsdagen att stoppa ett industrisamarbete mellan länderna.

Avrättningen ska ha ägt rum i förra veckan efter det att armégeneral Ri Yong-gil, som också var generalstabschef för Koreas folkarmé, anklagats för att ha försökt skaffa sig personliga ekonomiska fördelar, skriver Yonhap.

Ri tillträdde posten 2013 och har sedan dess vid en rad tillfällen setts vid ledaren Kim Jong-uns sida men har sedan förra månaden inte längre varit synlig i offentliga sammanhang.

När den nordkoreanska tidningen Rodong Sinmun räknade upp vilka höga ledare som deltog i firandet av söndagens lyckades satellituppskjutning hade Ri ersatts av en annan general, Ri Myong-su.

Uppgifterna om avrättningen har inte kunnat verifieras av oberoende nyhetsmedier. Det är också mycket ovanligt att Nordkorea tillkännager en avrättning. Senast man gjorde det var i december 2013 då en släkting till Kim, Jang Song Thaek, avrättades anklagad för förräderi.

Jang var då Nordkoreas näst högste man.

Sydkorea meddelade på onsdagen att man kommer att upphöra med det industrisamarbete som man haft med Nordkorea i form av en industriby i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong.

Sydkorea motiverar beslutet med att grannen i norr använder valuta från samarbetet till att utveckla sina kärnvapen- och missilprogram, skriver AP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.