Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sydkorea manar till bojkott av nordkoreanska restauranger

Foto: Ng Han Guan/AP

Regeringen i Sydkorea uppmanar medborgarna att undvika nordkoreanska restauranger utomlands för att försvåra regimens tillgång till utländsk valuta.

Nordkorea äger omkring 130 restauranger i tolv länder utanför den koreanska halvön, som drar in runt tio miljoner dollar om året till Pyongyang, enligt Sydkoreas regering.

Utöver uppmaningen förbjuder Sydkorea sina medborgare från att handla med 40 personer och 30 organisationer som varit inblandade i Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram. Dessutom förbjuds fartyg från att färdas i sydkoreanskt vatten om de tidigare lagt till i hamnar i Nordkorea.

De utökade sanktionerna är ett svar på Nordkoreas senaste raketuppskjutning som misstänks vara ett led i att utveckla kärnvapenbärande långdistansrobotar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.