Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sydkorea vill ha samtal med Pyongyang

00:54. Nordkorea avfyrade en missil den 4 juli som landade i Japanska havet. Nu föreslår Sydkorea militära samtal med Nordkorea för första gången på 12 år.

Sydkorea föreslår för första gången sedan 2015 militära samtal med Nordkorea efter de senaste veckornas ökade spänningar mellan länderna. Ambitionen är att få stopp på de ”fientliga aktiviteterna” nära gränsen mellan länderna, säger Sydkoreas vice försvarsminister. 

– Vi begär militära samtal med nord den 21 juli i Tongilgak för att stoppa alla fientliga aktiviteter som ökar den militära spänningen i den demilitariserade zonen, säger Sydkoreas vice försvarsminister Suh Choo-Suk.

Tongilgak är en nordkoreansk byggnad i gränsstaden Panmunjom som användes senast länderna samtalade med varandra i december 2015. Sydkoreas vice försvarsminster föreslår att samtalet mellan länderna ska äga rum den 21 juli och hoppas på positiv respons från Nordkorea. Nordkorea har i sin tur ännu inte svarat på Sykoreas förslag, rapporterar BBC.

Enligt nyhetskanalen ska Sydkoreas minster Choo Myoung-gyon, med ländernas inbördes relationer som sitt ansvarsområde, även ha föreslagit att den direkta kommunikationslinjen mellan länderna ska återupptas. Linjen bröts i samband med att Norkorea genomförde ett kärnvapentest förra året.

Förslaget kommer en vecka efter det att den nye sydkoreanske presidenten Moon Jae-In i ett tal i Berlin framhöll att behovet av dialog med Pyongyang är större än någonsin för att stoppa Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram och för att nå en fredlig utgång på konflikten mellan länderna.

Detta efter att Nordkorea för ett par veckor sedan genomförde vad som beskrivits som en lyckad testskjutning av en missil med kapaciteten att nå hela vägen till den amerikanska delstaten Alaska. En robot som enligt Nordkorea ska kunna bära en atomstridsspets.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.