Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Symbolskepp hoppar av Gazaflotta

Fartyget Mavi Marmara, som bordades av israelisk militär i fjol, kommer inte att delta i årets hjälpkonvoj till Gaza, meddelar ägarna IHH. Tråkigt, men det påverkar inte övriga planer, säger svenska Ship to Gaza.

Den islamiska hjälporganisationen har tidigare flaggat för att den tänker hoppa av, då med en hotande flyktingvåg från Syrien som skäl. Nu säger man tekniska orsaker – att fartyget inte kunnat iordningställas sedan den blodiga bordningen förra maj.

– Det är tråkigt att Mavi Marmara inte åker, det är en stor och symboliskt viktig båt, men det gör ingen skillnad, säger Ann Ighe, talesperson för svenska Ship to Gaza.

– Det besked vi har fått av IHH är att de fortfarande ingår i vår koalition, men att de överväger läget i Syrien och att de fått byråkratiska problem med att få skeppet seglingsklart.

Vad innebär byråkratiska problem?

– Det vet jag inte. Men det har inte varit lätt för IHH i förhållande till sin regering, med enormt starka påtryckningar. De säger att de vill delta, men att de inte kan skicka skeppet, säger Ighe.

Relationen mellan Turkiet och Israel har varit god, men tog stryk av Gazakriget 2008 och fjolårets blodiga bordande av Mavi Marmara. Det har spekulerats om man nu håller på att försonas.

Årets "frihetsflotta" avreser dagarna efter midsommar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.