Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Syrien: ”Det var en olycka, inte en attack”

Nedskjutningen av det turkiska stridsflygplanet var en olycka, inte en attack. Det säger en talesman för Syriens utrikesdepartement enligt turkiska medier.

Nedskjutningen av det turkiska flygvapnets F-4 "Phantom" 2-plan med två piloter ombord på fredagen har skapat nya spänningar mellan Turkiet och Syrien, två tidigare allierade som sedan inbördesstriderna startade har kommit att glida allt längre i sär.

På lördagen kommenterade det syriska utrikesdepartementet genom sin talesman Jihad Makdissi händelsen. Enligt den turkiska tidningen Star Gazeta, anser Syrien att det turkiska planet kränkt luftrummet och då beskjutits.

"Det fanns ingen aggression, bara ett försök att skydda suveräniteten... Det här var en olycka, absolut inte en attack", sa Jihad Makdissi.

Enligt Turkiets president Abdullah Gül är det rutin att flyga in och ut över andra länders gränser.

"Detta är inget som är illa menat men kan ändå inträffa på grund av jetplanens höga hastigheter", sa Gül.

Sökandet efter piloterna har hittills inte gett något resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.