Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/syrien-har-fatt-forsta-coronafallet-men-stort-morkertal-misstanks/

Världen

Syrien har fått första coronafallet – men stort mörkertal misstänks

Foto: Omar Haj Kadour/AFP

Som ett av de sista länderna i världen har det krigshärjade Syrien fått ett registrerat fall av det nya coronaviruset. Men det finns misstankar om ett stort mörkertal.

Syriens fem grannländer – Jordanien, Turkiet, Libanon, Irak och Israel – har alla drabbats av covid-19. Dessutom har Syrien täta kontakter med Iran, ett av de länder i världen som drabbats allra hårdast av det nya coronaviruset.

Länge framhärdade den syriska regimen att landet var helt fritt från virussmittan.

– Gud vare tack så har den syriska armén rensat undan många av de bakterier som funnits på Syriens mark, sade landets hälsominister Nizar Wahheh al-Yaziji i en tv-intervju härom veckan.

Det var uppenbart att ministern inte syftade på smitta i medicinsk mening – i stället jämförde han regimens motståndare med coronaviruset.

På söndagskvällen rapporterade dock hälsoministern om det första registrerade syriska fallet - en 20 årig kvinna som är satt i 14 dagars karantän. Det sades inte var i Syrien hon befann sig. 

Det finns emellertid misstankar om att betydligt fler syrier smittats. En anledning är att så få tester redovisats:

Världshälsoorganisationens talesperson Hedinn Halldorsson konstaterar att Syrien hittills redovisat ytterst få tester. Under förra veckan hade den statskontrollerade nyhetsbyrån Sana rapporterat att 103 coronatester – alla negativa – genomförts. 

Att jämföra med grannlandet Libanon, där ett enda storsjukhus i Beirut genomfört över 2.700 tester vid samma tidpunkt.

De syriska myndigheterna har redan genomfört en rad åtgärder för att minska smittspridning. Skolor har stängt, liksom restauranger och gym. Tv-bilder visar hur butikers entréer besprutas med virusdödande medel. Även allmänna transportmedel desinficeras.

Den del av nordöstra Syrien som kontrolleras av den kurdiskledda Autonoma administrationen för norra och östra Syrien har stängt tillfarter och posteringar som gränsar till det övriga syriska territoriet. Här har det inte rapporterats om några coronafall, men administrationen har beordrat stängning av utomhusmarknader och parker, liksom kaféer och restauranger.