Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Syrien: ”Ingen kan segra militärt”

Syriens flygvapen fortsätter bombningarna i flera delar av landet, bland annat i huvudstaden Damaskus och längs med gränsen till Turkiet. Landets biträdande president säger att ingen sida i konflikten kan segra.

Tiotals människor dödades i söndagens flygräder och artilleribeskjutning, enligt aktivister. Hårdast var bombningarna runt staden Hama, men även stadsdelen Yarmuk i Damaskus blev måltavla. Yarmuk befolkas av över 100.000 palestinska flyktingar och en militant rörelse som stått vid regeringsarméns sida i striderna mot rebellerna.

Aktivister uppgav att syriska stridsplan bombade området vid en moské, där många tagit sin tillflykt. Ett 20-tal personer dödades vid attackerna.

Trots den fortsatt stora militära insatsen medger regeringen att ingen av sidorna mäktar med att besegra den andra.

– Ingen opposition kan slutföra slaget militärt, precis som säkerhetsstyrkorna och armén inte kan nå ett slutligt avgörande, sade vicepresidenten Faruq al-Shara enligt den libanesiska tidningen al-Akhbar.

Den syriska oppositionsalliansen, som nu erkänns av över 100 länder, fortsätter å sin sida att kämpa för legitimitet och utländskt stöd. Ett exekutivt råd, en slags exilregering, ska bildas för att se till att statliga myndigheter fungerar även om Bashar al-Assads regering faller.

Rådet ska ledas av den avhoppade premiärminister Riyad Hijab.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.