Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Syrien: Israel har förklarat krig

Foto: Ariel Schalit / AP
Syriens biträdande utrikesminister Faisal Mikdad sade på söndagen att Israel ”förklarat krig mot Syrien” i och med attacken tidigt på söndagsmorgonen mot en militär forskningsanläggning intill huvudstaden Damaskus, rapporterar nyhetskanalen CNN.
 

Israel har inte officiellt tagit på sig ansvar för någon av de två attacker som grannlandet i nordost inom loppet av de senaste 48 timmarna utsatts för. Från syriska regimens sida är dock kommentarerna desto tydligare vad gäller ansvaret.

Faisal Mikdad, som intervjuats av CNN, tillägger att attacken är ”ett bevis” på en allians mellan Israel och de syriska oppositionsrebellerna. Syrien avser att hämnas attackerna på ”sitt eget sätt” och vid ett tillfälle man själv väljer.

Enligt syriska statstelevisionen skedde attackerna i skydd av mörkret. Målet var den militära forskningsanläggningen Jamraya på Jabal Qasiun alldeles utanför huvudstaden Damaskus.

Iakttagare talar om två kraftiga explosioner. Intill Jamraya ska även vapendepåer finnas, enligt London-baserade Syrian Observatory for Human Rights. Det handlar om de iranska missilerna Fateh-110, enligt Reuters.

Arabförbundet kallar flygräderna natten till söndagen för en kränkning av Syriens suveränitet och kräver att FN:s säkerhetsråd agerar för att stoppa dem. Egypten, som liksom Arabförbundet tagit ställning mot Syriens president Bashar al-Assad, anser att luftanfallen är ett brott mot internationell lag.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu berörde inte flygattackerna när han på söndagen mötte journalister inför ett möte med sin regering, rapporterar israeliska tidningen Haaretz. Netanyahu uttryckte sig mer allmänt om att säkerheten för Israels folk är den helt överskuggande uppgiften för honom.

På fredagen attackerades en vapentransport, också den med iranska Fateh-110, som skulle vara på väg till Hizbollah i Libanon. Attacken ska då ha utförts från israeliskt stridsflyg ovanför libanesiskt luftrum, men uppgifterna har hittills bara bekräftats av anonyma tjänstemän inom den israeliska försvarsmakten.

Ögonvittnen till söndagsmorgonens anfall mot Jamraya säger till Syrian Observatory for Human Rights att de siktat israeliskt stridsflyg. Samma forskningsanläggning attackerades av Israel i januari.

– Det nya israeliska anfallet är ett försök att höja moralen hos terroristgrupperna  som har börjat vackla av vår ädla armés tillslag mot dem, löd den syriska statstelevisionens besked, enligt Reuters.

Under lördagen väntade många på någon form av offentlig bekräftelse från Israel, men det enda som kom var ett uttalande från försvarsdepartementets Amos Gilad, att anonyma militärkällor inte ska betraktas som officiella. Benjamin Netanyahus uttalande på söndagen gav inget mer för kommentatorer att förhålla sig till.

USA:s president Barack Obama ville på lördagen inte heller uttala sig om vad som skett, men inskärpte sitt tidigare besked om att han litar på Israels militära omdöme.

– Jag låter den israeliska regeringen bekräfta eller förneka vilka anfall de påstås ha utfört. Vad jag sagt förr och fortsätter tro på är att israelerna är berättigade till att skydda sig mot vapen till terrororganisationer som Hizbollah, sade Obama på lördagen i Costa Rica till spanskspråkiga USA-kanalen Telemundo.

Presidenten avslutade då en rundresa i Latinamerika med ett besök i det centralamerikanska landet.

Israel och Hizbollah var i blodigt krig i Libanon under 34 dagar 2006 – 1.200 libanenser och 160 israeler dog, enligt Human Rights Watch. al-Assad har täta band med den shiitiska organisationen som i sin tur är allierad med Iran, Israels ärkefiende. Storbritannien, Frankrike och Nederländerna är de enda EU-länderna som i likhet med Israel och USA terrorstämplat Hizbollah.

Israels oro över de iranska missilerna gäller också risken att oppositionella sunnigrupper i Syrien skulle komma över al-Assads vapendepåer och använda dem mot Israel som haft relativt fredliga förbindelser med grannlandet i nordost sedan uppgörelsen 1974.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.