Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Syrien låter FN inspektera

Den syriska regimen låter FN:s inspektörer undersöka de platser där olagliga gasattacker ska ha skett. Sedan onsdagen har omvärlden ställt sådana krav förgäves och säkerhetsrådet lyckades inte enas om saken.

I ett uttalande på söndagen från det syriska utrikesdepartementet tillåts FN:s inspektörer besöka de platser där flera hundra människor ska ha dött av kemiska stridsmedel i onsdags. Redan på fredagen hade Irans utrikesminister gett beskedet efter samtal med sin syriske motsvarighet.

FN har en grupp vapeninspektörer i landet, under ledning av Åke Sellström, men hittills har dess rörlighet varit begränsad så att exempelvis platserna för onsdagens attacker var förbjudna områden. ”Jag välkomnar Damaskus överenskommelse om FN-inspektörer, men det är avgörande att alla ger dem snabb och säker tillgång”, skriver Carl Bildt på Twitter.

Regeringsföreträdare från president Bashar al-Assads kabinett och neråt har ända sedan onsdagens uppmärksammade rapporter om gasattacker, där så många som 1.300 person rapporterats ha dödats, lagt skulden på rebellgrupper. Regimen har samtidigt fått anklagelsen riktad mot sig från andra hållet.

Den brokiga skaran av oppositionella grupper har haft en betydande del av omvärlden på sin sida i ordkriget. USA, Sverige, Storbritannien, Turkiet, Tyskland och Frankrike hör till de länder som i varierande ordalag skyllt det eventuella krigsbrottet på den syriska staten.

Den syriska regeringen lovar eld upphör under FN-inspektörernas besök vid platsen för den påstådda kemvapenattacken, uppger FN i ett uttalande som återges av Reuters.

FN-teamet förbereder sig nu för inspektionen som startar under måndagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.