Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Syrien på väg tillåta Facebook

Syriska myndigheter är på väg att upphäva landets snart femåriga blockering av det sociala nätverket Facebook.

Med den eftergiften hoppas regimen kunna stävja den oro som brutit ut efter massdemonstrationerna i Tunisien och Egypten, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Syriens president Bashar al-Assad tänker genomföra flera politiska reformer det här året, uppgav han i en intervju för den amerikanska tidningen The Wall Street Journal förra veckan. Det handlar bland annat om att införa kommunalval, ge ideella organisationer mer makt och att stifta en ny lag för landets medier.

Facebook, Youtube och likande sajter är officiellt förbjudna i Syrien. Det är ett förbud som en del syrier lyckats komma runt genom att använda sig av internationella proxyservrar – ”mellandatorer” som finns mellan användarens dator och internet.

När Facebook blockerades för fem år sedan skedde det utan förvarning. Inte heller nu väntas regeringen kommentera det faktum att det sociala nätverket görs tillgängligt igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.