Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Syrien: Rebeller använde kemiska vapen

Mer än 100 personer uppges vara skadade eller döda efter en attack med kemiska vapen i Aleppo i norra Syrien under tisdagen. En Reuters-fotograf på platsen uppger att offer drabbades av andningssvårigheter och att vittnen känt lukten av klor i luften. Regimen och rebellerna anklagar varandra för dådet.

– Jag såg mest kvinnor och barn. De säger att folk kvävdes på gatan och att de kände en stark doft av klor i luften. Folk höll på att dö på gatan och i sina hem, säger Reuters fotograf till nyhetsbyrån.

Minst 25 personer uppges ha dödats och 86 skadats, varav många allvarligt, i dådet som inträffade i Khan al-Assal-området på landbygden utanför staden Aleppo. Det oppositionsanknutna Syriska människorättsobservatoriet uppger att 26 personer dödades i attacken, varav 16 soldater.

Syriska informationsministern Omran al-Zoabi uppger att raketen avfyrats av rebellerna och beskriver händelsen som en ”allvarlig upptrappning”.  Han säger vidare att Turkiet och Qatar, som stödjer rebellerna, bär ”det rättsliga, moraliska och politiska ansvaret” för attacken.

Men rebellerna nekar till anklagelserna. Befälhavaren Qassim Saadeddine uppger att raketen i stället avfyrats av trupper som är lojala regimen.

– Vi hörde rapporter imorse om att regiminen attackerat Khan al-Assal, och vi tror att de avfyrade en raket med kemiska ämnen. Plötligt fick vi veta att regimen beskyllde oss för detta. Vi låg inte bakom denna attack, säger han till Reuters.

De skadade har skickats till fyra olika sjukhus i staden Aleppo. Syriska statliga nyhetsbyrån Sana har publicerat bilder som visar hur kvinnor, män och barn får sjukhusvård.

En rebell berättar för Reuters hur han sett rosafärgad rök stiga från området.

– Vi var cirka två kilometer från explosionen. Det lät otroligt mycket och smällen var så kraftig att allt i rummet vältes omkull. När jag tog mig upp på fötterna igen och tittade mot nedslagsplatsen såg jag lila-rosa rök stiga upp. Jag kände ingen luft, men jag lämnade heller inte byggnaden, säger Ahmed Al-Ahmed, vid en rebellstyrd militärbas nära Khan al-Assal, till Reuters.

Han säger att explosionen följdes åt av en luftburen attack.

Aktivister har samtidigt släppt en video från huvudstaden Damaskus som visar män och pojkar som får syre på ett sjukhus. Aktivisterna uppger att personerna skadats vid ett seperat kemiskt anfall i Otaiba, öster om Damaskus. Dessa uppgifter har inte gått att verifiera på annat håll, enligt Reuters.

Videobilderna visar en ung pojke som ligger till synes medvetslös på en säng med slem runt munnen och näsan.

Om uppgifterna om kemiska vapen stämmer finns risk för en upptrappning av de internationella insatserna i landet.

– Storbrittanien har varit tydliga med att användningen av kemiska vapen skulle kräva en allvarligt reaktion från världssamfundet och tvinga oss att se över vår inställning, säger en talesperson för engelska utrikesdepartementet till Reuters.

Regeringen nekar likt rebellerna till att ligga bakom attacken.

– Syriens militära ledning har sagt det förr och vi säger det igen, om vi hade kemiska vapen skulle vi aldrig använda dem av moraliska, humanitära och poliska skäl, säger informationsministern Omran al-Zoabi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.