Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Falskt larm fick Syrien att avlossa luftvärn

Flygbasen i Shayrat.
Flygbasen i Shayrat. Foto: DigitalGlobe/AFP

Syriskt luftvärn har, enligt statlig tv, beskjutit vad man uppfattat som robotar riktade mot den omtalade flygbasen Shayrat i Homs. Hizbollah hävdade att motsvarande gjorts också vid flygbasen Dumair utanför Damaskus, men bägge händelserna ska bero på falsklarm som skylls på USA och Israel.

Uppgifterna från Syriens respektive Hizbollahs mediekanaler sent på måndagskvällen var inte helt tydliga med när robotbeskjutningen ska ha skett. Pentagon meddelade att de eventuella projektilerna i vart fall inte kom från USA, Storbritannien eller Frankrike, och det tänkbara alternativet Israel sade att man inte kommenterar saken.

Läs mer: Direkt efter Syrienattacken satte trollfabrikerna i gång

Förvirringen har fortsatt fram till tisdagens förmiddag då nya besked förmedlades från Damaskus där en talesperson för regeringsstyrkorna i statlig tv säger att luftvärnet reagerat på falsklarm. Närmare bestämt hävdar Syrien att militärens radarsystem har komprometterats av en ”gemensam elektronisk attack” utförd av USA och Israel.

Under det drygt sju år långa kriget i Syrien har kemiska vapen använts flera gånger till stora delar av omvärldens bestörtning. Många, däribland FN, har pekat ut den syriska staten som skyldig också till den senast mot Douma förra lördagen.  

Läs mer: ”Vi lydde inte Trumps order”

Efter attacken mot Douma koordinerade USA, Storbritannien och Frankrike ett svar på lördagen bestående av ett drygt hundratal robotar mot platser med påstådda depåer för kemvapen. Både Syrien och dess allierade Ryssland hävdade att åtminstone tolv av dessa skjutits ner.

Västländernas robotanfall var en engångsinsats, men företrädare för respektive land har signalerat beredskap för liknande reaktioner om kemvapen används fler gånger. Turkiet hör till de länder som välkomnat attacken mot Syrien, medan Kina och Iran har fördömt den.

Läs mer: USA planerar för nya sanktioner mot Ryssland

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.