Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Syrien: Vi har hittat kemiska vapen

Regeringssoldater ska ha träffat på kemiska vapen i rebellers tunnlar i Damaskus utkanter, rapporterar syrisk tv. Samtidigt fortsätter även omvärlden att beskylla staten för onsdagens rapporterade gasattack som ska ha krävt hundratals liv.

Syriska soldater ska ha fått kvävningssymptom efter att ha undersökt tunnlar i förorten Jobar till Damaskus, enligt den statliga tv-rapporteringen. I underjorden ska de också ha hittat orsaken till luftrörsbesvären – kemiska stridsmedel.

– Arméhjältar går in i terroristernas tunnlar och ser kemiska preparat… Ambulanser kommer för att rädda de som kvävs i Jobar, lyder rapporteringen enligt Reuters.

Regeringsföreträdare från president Bashar al-Assads kabinett och neråt har ända sedan onsdagens uppmärksammade rapporter om gasattacker, där så många som 1.300 person rapporterats ha dödats, lagt skulden på rebellgrupper. Regimen har samtidigt fått anklagelsen riktad mot sig från andra hållet.

Den brokiga skaran av oppositionella grupper har haft en betydande del av omvärlden på sin sida i ordkriget. USA, Sverige, Storbritannien, Turkiet, Tyskland och Frankrike hör till de länder som i varierande ordalag skyllt det eventuella krigsbrottet på den syriska staten.

– Alla uppgifter som vi har samlat in säger oss att det har varit en kemisk massaker nära Damaskus och allt pekar på att detta är Bashar al-Assads regim som är ansvarig, säger Laurent Fabius på lördagen till bland andra l’Express från ett besök i Ramallah och håller därmed fast vid sin tidigare uppfattning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.