Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 17:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/syriens-rikaste-man-pa-kollisionskurs-med-al-assad/

Världen

Syriens rikaste man på kollisionskurs med al-Assad

President al-Assad omgav sig med personer från samma klan och med samma etnisk-religiösa bakgrund bland alawiterna, en gren inom shiaislam.
President al-Assad omgav sig med personer från samma klan och med samma etnisk-religiösa bakgrund bland alawiterna, en gren inom shiaislam. Foto: Syrian Presidency/AP

Det pågår en maktkamp inför öppen ridå inom den syriska makteliten. Rami Makhlouf, Syriens rikaste man, har fallit i onåd hos sin tidigare beskyddare, presidenten  al-Assad.

Makhlouf pressas att betala motsvarande en miljard kronor i skatt. Affärsmannen svarar med förstuckna hot mot al-Assad på sociala medier. 

– Ryssland ligger bakom, säger den syriska journalisten Nidal Malouf till DN.

Bashar al-Assad efterträdde sin far Hafez som Syriens president år 2000. Den unge presidenten – han var bara 34 år – omgav sig med personer från samma klan och med samma etnisk-religiösa bakgrund bland alawiterna, en gren inom shiaislam. En av dem som kom att tillhöra al-Assads innersta krets var hans kusin och barndomsvän, den då 31-årige Rami Makhlouf.

Med draghjälp av den nyutnämnde presidenten byggde Makhlouf upp ett affärsimperium med företag inom olje-, fastighets- och telekommunikationssektorn. Juvelen i kronan var telekomföretaget Syriatel som är Syriens överlägset största mobiloperatör.

Men i dag, 20 år senare, har det skurit sig mellan Makhlouf och al-Assad. I förra veckan publicerade Makhlouf två videoklipp på Facebook som bägge innehåller hård kritik mot hans gamle vän.

– Den (publiceringen) var chockerande för alla syrier, säger Tamer Karkot, en syrisk journalist som följt den ekonomiska utvecklingen i landet under ett kvarts sekel.

– Det Makhlouf gjort betraktar al-Assad som oförlåtligt, säger Karkot.

– Mycket tyder på att Makhlouf var medveten om att han var nästa offer att kastas under bussen.

Syriens mäktigaste affärsman Rami Makhlouf anses i väst ha spelat en viktig roll för att finansiera regimens militära maskineri sedan inbördeskriget började. Nu har han och kusinen Bashar al-Assad hamnat på kollisionskurs.
Syriens mäktigaste affärsman Rami Makhlouf anses i väst ha spelat en viktig roll för att finansiera regimens militära maskineri sedan inbördeskriget började. Nu har han och kusinen Bashar al-Assad hamnat på kollisionskurs.

Det folkliga missnöjet med Rami Makhloufs affärsmonopol inom viktiga ekonomiska sektorer var ett väsentligt skäl till den syriska revolutionen år 2011. Makhlouf tog genast parti för regimen i det påföljande inbördeskriget. Han har också stött frikårer som strider på regimens sida och även gett bidrag till deras familjer.

Mångmiljardären Makhlouf står sedan år 2008 på USA:s lista över personer utsatta för ekonomiska sanktioner. EU satte upp honom på sanktionslistan år 2011.

I videoklippen klagar Makhlouf över att al-Assad gripit högt uppsatta chefer inom Syriatel. ”Oacceptabelt och omänskligt”, säger mångmiljardären.

Den syriska regimen kräver Makhlouf personligen på obetalda skatter på 130 miljarder syriska pund, motsvarande cirka en miljard svenska kronor.

Det var ryska medier som började rapportera kritiskt om Makhloufs rikedom och misstänkta korruptionsskandaler, vilket skedde för ett år sedan. 

För oss journalister i Syrien var det alltid förbjudet att prata om Makhlouf. Hur stor hans förmögenhet är eller vad han betalt i skatt fanns det inga uppgifter om. Och han har haft stort inflytande. Det gick till exempel inte att starta tidningar eller andra medieprojekt utan Makhloufs godkännande

Minst 36 personer dödades när en riggad tankbil exploderade i Afrin i norra Syrien den 28 april. Inbördeskriget i landet har pågått sedan 2011. Bilden har tillhandahållits av frivilligkåren Vita hjälmarna.
Minst 36 personer dödades när en riggad tankbil exploderade i Afrin i norra Syrien den 28 april. Inbördeskriget i landet har pågått sedan 2011. Bilden har tillhandahållits av frivilligkåren Vita hjälmarna.

Nidal Malouf är ägare och chefredaktör till den webbaserade nyhetstidningen Syria-News. Det var den viktigaste nyhetskällan i Syrien under flera år fram till den syriska revolutionen bröt ut år 2011. Då försökte regimen pressa Malouf att välja deras sida, annars skulle han bland annat förlora intäkter i form av annonser. Och så blev det.

Den största annonsören som Malouf förlorade var Syriatel, Rami Makhloufs telekomföretag.

Det som händer just nu ser Nidal Malouf som ett tecken på att Syrien förändras och att regimen förnyas.

– Syrien har förändrats politiskt och militärt under inbördeskriget. Nu kommer den ekonomiska förändringen, säger Malouf.

Han tror att Ryssland, den syriska regimens viktigaste uppbackare, kan ligga bakom det uppkomna läget där Rami Makhlouf hamnat i onåd och krävs på stora pengar till statskassan. Malouf menar att detta kan ha skett även utan att president al-Assad önskat denna utveckling.

– Syrien är ekonomiskt bankrutt och det är Ryssland som bär landets börda i dag. Nu vill Ryssland inkassera kostnaderna för sin närvaro.

I slutet på en video (som lades ut i söndags) säger Makhlouf: ”O, herr president, ge mig rättvisa… annars väntar stora problem”. Detta uttalande har uppfattats som ett indirekt hot mot Bashar al-Assad.

Läs mer:

IS-terroristen misstänks ha låtit femårig yazidisk flicka dö i ökenhettan 

Erik Ohlsson: Svartlistningen av Hizbollah slår mot Iran