Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Syrier utvisas trots att de lovats skydd

Syriska flyktingar i ett läger nära Kilis i sydöstra Turkiet.
Syriska flyktingar i ett läger nära Kilis i sydöstra Turkiet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

ISTANBUL. Kriget pågår för fullt i Syrien. Varje dag flyr runt 8.000 personer, men många stoppas vid gränserna och skickas tillbaka in i kriget.

DN kan nu avslöja att även syrier som befinner sig legalt i Turkiet tvångsutvisas.

Livet hade precis vänt. Ett jobb med tillräcklig lön väntade i Istanbul och äntligen hade hans ”kimlik”, en id-handling som registrerade syrier i Turkiet får, blivit klar.

Mannen, som vi kallar Ahmed, berättar att han äntligen började tro på livet igen. Men i stället fördes han med våld tillbaka till Syrien och släpptes av mitt i ingenstans.

– Jag visste inte ens var jag var, det enda jag visste var att jag måste tillbaka till Turkiet om jag skulle överleva, säger han.

Enligt UNHCR finns det runt 3,5 miljoner syrier i Turkiet. De har inte flyktingstatus, men Turkiet har tagit på sig ansvaret för att ge dem temporärt skydd, enligt bland annat det omfattande avtal som gjordes med EU efter den stora flyktingvågen 2015. När en syrier anländer till Turkiet ansöker denne om ett så kallat ”kimlik” vilket är en id-handling som ger rätt att vara i Turkiet, få visst stöd, besöka turkiska sjukhus, registrera barnen för skolgång samt ansöka om tillstånd att resa runt i Turkiet. Det ger mycket begränsad hjälp men de befinner sig i landet legalt.

Men nu riktas kritik från flera håll att många syrier inte får det skydd som är utlovat, utan i stället skickas tillbaka till kriget i Syrien.

– Har de utsatts för någon form av utpressning för att återvända kan det vara ett brott mot mänskliga rättigheter, säger Gerry Simpson på människorättsorganisationen Human rights watch, HRW.

I början av året släppte sex olika biståndsorganisationer – bland annat Norwegian refugee council – den gemensamma rapporten ”Dangerous ground” som varnar för att hundratusentals syrier riskerar att tvingas tillbaka till Syrien trots att kriget fortfarande pågår.

Enligt rapporten har antalet som återvänder till sina hem ökat från 560.000 till 721.000 mellan 2016 och 2017. Men det rör sig framför allt om flyktingar som fortfarande befinner sig i Syrien. Och för varje återvändande tvingades tre nya på flykt, 8.000 per dag. Enligt FN beräknas ytterligare 1,5 miljoner tvingas på flykt under 2018.

Samtidigt börjar grannländerna Jordanien, Libanon och Turkiet få nog. 50.000 flyktingar vägrades komma in i Jordanien förra året, Libanon stoppade runt 10.000 och Turkiet ska ha hindrat runt 250.000 personer. Den 911 kilometer långa muren mellan Syrien och Turkiet som myndigheterna bygger är snart klar och kommer att försvåra ytterligare. Det finns de som väljer att återvända frivilligt men antalet är oklart, liksom huruvida återvändandet är frivilligt eller framtvingat.

HRW har kritiserat framför allt Turkiet för att landet hindrar flyktingar från att komma in men också för att de skickar tillbaka flyktingar som tagit sig över på så kallad säker mark och har rätt till det särskilda skyddet. Organisationen har vittnesmål från syrier som precis tagit sig över gränsen.

Nu kan DN berätta att även personer som har fått identitetshandlingar och levt flera år i Turkiet tvingas ut. Vi har varit i kontakt med två drabbade personer.

– Aldrig att jag kunde ana att de skulle lura oss så.

Den 29-åriga kvinnan, som vi kallar Fatima, berättar för oss via Whatsapp hur hon tvingades att lämna Turkiet.

Polisen såg genast att handlingarna var falska och tog oss till ett fängelse.

Hon kom med sin familj 2012. Ganska snart fick hon id-handlingar som gav henne tillåtelse att besöka sjukhus, studera och röra sig i landet. Men för något år sedan blev syrier tvungna att be om särskilt tillstånd för att resa mellan städer och efter att den turkiska militär­insatsen operation Olivkvist inleddes mot Afrin i Syrien drogs samtliga tillstånd in under några månader. I stället har en ny form av smuggling inom Turkiet börjat.

– Jag behövde åka till Istanbul men fick inte tillstånd, berättar Fatima.

När hon frågade runt på busstationen i staden Hatay kom det till slut fram en man.

– Han visste en buss som tog syrier till Istanbul. Det kostade tre gånger så mycket men de ordnade falska papper så att vi skulle kunna passera alla poliser utan problem. 

Fatima som var desperat tog snabbt beslutet att betala för smuggelbussen. De hann knappt lämna staden förrän de stoppades.

– Polisen såg genast att handlingarna var falska och tog oss till ett fängelse.

De frågade skräckslaget om de skulle skickas till Syrien.

– Men poliserna sa att nej, det kunde de inte göra enligt lag. Så vi kände oss trygga, trots fängelset.

Efter två veckor kom de med några papper på turkiska. De sa att alla måste skriva under.

– Jag trodde faktiskt inte att de skulle lura oss. 

Ovetandes skrev Fatima på ett papper om att hon ville tillbaka till Syrien. Strax därefter hämtades hon och de andra av en buss. Ingen berättade vart de skulle, plötsligt stannade bussen och de tvingades gå av. De var i Syrien.

– Jag visste inte var jag skulle ta vägen.

Fatima lyckades få tag på en släkting som hämtade henne till Idlib.

– Jag var så rädd. Det var fullt krig mellan grupperna där. Till slut bestämde jag mig för att fly igen.

Det var uppenbart att de ville förödmjuka oss.

Efter fyra försök kom hon över till Turkiet och lever nu gömd.

– Hellre gömd här än död i Syrien.

För Ahmed som vi möter i största hemlighet i södra Turkiet började det på ett liknande sätt. Sedan tre veckor lever Ahmed under jord och undviker till varje pris att polisen ska få syn på honom.

– Då slänger de ut mig igen.

Han hade varit i Turkiet i drygt två år – efter att ha flytt militärtjänst­göring i Syrien, och hade fått sina id-handlingar, ”kimlik” samt ett jobb i Istanbul. Men han fick inte tillstånd att åka från Adana till Istanbul. Ahmed ville inte förlora jobbet och när en busschaufför sade att han kunde ta honom till Istanbul utan att polisen upptäckte dem, tackade han ja.

– De sa att de hade riktiga tillstånd. Inte förrän en bra bit ut på landsbygden visade det sig att det var falska id-handlingar.

Inte långt därefter stoppades de. Polisen såg att id-handlingarna var falska och bussen eskorterades till polisstationen.

– Där visade jag mina riktiga handlingar och förklarade att det var busschauffören som lurat mig. De brydde sig inte.

I mer än tre dygn satt syrierna inlåsta i bussen och där­efter togs de till ett häkte. Vakterna tvingade dem att springa, ligga, sitta på huk och om de inte lydde blev de slagna.

Ahmed från Syrien tvångsdeporterades från Turkiet till Syrien trots att han befann sig legalt i Turkiet
Ahmed från Syrien tvångsdeporterades från Turkiet till Syrien trots att han befann sig legalt i Turkiet Foto: Terese Christiansson

– Det var uppenbart att de ville förödmjuka oss, säger Ahmed.

Till slut kom de med ett papper som samtliga tvingades att skriva på.

– Jag förstod att jag skrev under att jag ville till Syrien. De hotade att slå mig om jag inte skrev under.

Sedan kördes alla över gränsen och dumpades ute i ingenstans. 

– Några snälla personer hjälpte mig att ringa familjen. Jag hade varit borta flera dagar och de var förstås väldigt oroliga.

Samma dag fattade Ahmed beslutet att försöka ta sig tillbaka till Turkiet. Enligt honom stoppades han flera gånger av turkisk polis, togs till olika tält där han och andra syrier förnedrades och sedan skickades de tillbaka till Syrien. Vid ett tillfälle sköt de turkiska poliserna.

– En av de andra blev skjuten i benet så vi var tvungna att ta honom till sjukhus. 

Vid det femte försöket lyckades Ahmed ta sig över gränsen och lever nu på en ort där ingen känner honom.

– Jag måste börja om med allt. Försöka få nya papper, radera de gamla. Jag vet inte om det går. Men jag kan inte vara i Syrien, det är för farligt.

Enligt Gerry Simpson från HRW är Turkiets hantering av syrier med skyddsbehov mycket problematisk. Regelverket runt skyddsbehövande är komplext men huvudregeln är att inget land ska skicka tillbaka någon till ett land i brinnande krig.

– Om man pressar någon att åka tillbaka, med direkt eller indirekt tvång, anser vi att det är ett brott mot reglerna, säger Gerry Simpson.

Han poängterar att än så länge inte är säkert att återvända till i Syrien. HRW håller fast vid att EU måste sätta press på Turkiet att stoppa tvångsutvisningarna till Syrien.

Fakta.Flyktingavtalet mellan Turkiet och EU

I mars 2016 slöt Turkiet och EU ett avtal för att minska antalet flyktingar som tog sig från Turkiet till Europa.

För det ska Turkiet få 3 miljarder euro för att bygga läger och underlätta för flyktingarna i Turkiet.

Flyktingavtalet kritiseras ofta och anses vara ett politiskt spel med människoliv.

Turkiet anser att EU brutit sin del av avtalet när de inte som utlovat låter turkar resa visumfritt inom EU. De hotar ofta att bryta avtalet och öppna gränserna mot Europa igen.

EU kritiserar Turkiet för att bryta mot pressfrihet och mänskliga rättigheter, varför de inte kan låta turkar resa visumfritt. En del politiska partier vill frysa avtalet men för närvarande verkar det inte aktuellt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.