Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Syrisk flykting var fast på flygplats i ett år

Amnesty har kämpat för den syriske flyktingen Fadi Mansours frigivning.
Amnesty har kämpat för den syriske flyktingen Fadi Mansours frigivning. Foto: Fadi Mansour/AP

En syrisk flykting som suttit fast på Istanbuls största flygplats i drygt ett år efter att ha nekats inträde i Turkiet har överförts till ett ungdomsförvar.

Fadi Mansour, som uppges vara i 20-årsåldern, lämnade nyligen det fönsterlösa rummet för ”problematiska passagerare” på Atatürk-flygplatsen för att placeras på ett center för migranter, uppger Amnesty International.

Myndigheterna planerar att flytta honom från Istanbul till ett annat center i staden Adana i södra Turkiet, medan ärendet behandlas.

Mansour flydde från sitt krigshärjade hemland 2012, först till Libanon och sedan till Turkiet. När han senare försökte ta sig till Malaysia blev han skickad tillbaka till Turkiet och häktades när han återvände till Istanbul för drygt ett år sedan.

Enligt Amnesty har belysningen ständigt varit på i rummet och Mansour har sagt att han drömmer om att få sova med släckta lampor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.