Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Syrisk opposition: Ryskt flyg medverkade i ny massaker

Vladimir Putins ryska trupper och al-Assadregeringen anklagas för allvarlig brott av den syriska oppositionen.
Vladimir Putins ryska trupper och al-Assadregeringen anklagas för allvarlig brott av den syriska oppositionen. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Den syriska oppositionen anklagar Ryssland och al-Assadregeringen för flagranta brott mot vapenvilan på måndagen och överväger nu om den ska delta i återupptagna fredssamtal denna vecka.

Fredssamtalen i Geneve om Syrien, som avbröts just när de inletts för några veckor sedan, är tänkta att återupptas denna vecka, kanske redan på onsdag.

Oppositionen hävdar att syriska regeringsstyrkor uppbackade av ryskt flyg på måndagen genomförde ”en massaker” på civila i Aleppoområdet.

Oppositionsgruppernas samordnare för Genevesamtalen, Riyad Farid Hijab, utslungade anklagelsen under en telefonkonferens med journalister, rapporterar Reuters.

Hijab sade att man nu efter två veckor av mycket bräcklig vapenvila noga bedömer situationen och rådgör med olika militära befälhavare om det är meningsfullt att medverka i samtalen.

Oppositionens förhandlingskommitté kommer ”de närmaste dagarna” att bestämma om den ska resa till Geneve.

Innan samtalen kan återupptas behövs ”gynnsamma” förhållanden, sade Hijab, som menade att den viktigaste uppgiften för återupptagna samtal blir att försöka skapa en övergångsregering.

Ett ryskt förslag till ett framtida federalt Syrien dömde han däremot ut som ”oacceptabelt”.

Hijab sade att Rysslands karta över var de olika väpnade grupperna befinner sig inte stämmer överens med verkligheten och skulle kunna betraktas som ett brott mot vapenvilan.

Fördjupning. Syrien
Snabbfakta. Kriget i Syrien

Foto: DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson svarar på frågor om kriget i Syrien

 1. Bakgrunden till konflikten?
  Gatuprotester började i mars 2011 i flera av Syriens större städer mot den sittande presidenten Bashar al-Assads maktfullkomlighet. Protesterna möttes med våld. Oppositionen formerade egna väpnade grupper. Våldet trappades upp. Radikala islamister anslöt sig till regimmotståndet. Utländska aktörer som Iran, Ryssland, Turkiet och Saudiarabien blandade sig i.
 2. Vad har konflikten hittills fått för konsekvenser?
  Mellan fyra och fem miljoner människor är på flykt utanför Syriens gränser. Cirka tio miljoner är på flykt inne i landet. Upp till 470 000 människor har dött.
 3. Vilka förhandlar?
  Ambitionen från FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura är att få till fredssamtal mellan den sittande regeringen i Damaskus och oppositionen, ”rebellerna”.
  Hittills har ansträngningarna misslyckats. Det beror bland annat på att oppositionen haft svårt att enas och att parterna inte kunnat komma överens om utgångspunkten för samtalen.
 4. Vilka medlar?
  Förutom FN:s särskilda sändebud för Syrien, den 68-årige svensk-italienska diplomaten Staffan de Mistura, medverkar den så kallade internationella stödgruppen för Syrien (ISSG), som består av 17 länder, bland andra USA, Ryssland, Iran och Saudiarabien. Dessutom medverkar Arabförbundet, EU.
 5. Var sker förhandlingarna?
  Nästa samtalsrunda är planerad till den 25 februari, i Genève.
 6. Vad har hittills uppnåtts?
  Den 18 december klubbade FN:s säkerhetsråds 15 medlemsländer en resolution om Syrien som bland annat stadgar samtal mellan regimen och oppositionen och en snar vapenvila. Det är första gången sedan konflikten inleddes som säkerhetsrådet kunnat enas om en resolution.
  Natten till den 12 februari enades stödgruppen för Syrien att uppmana till ett ”upphörande” av stridigheterna inom en vecka.
 7. Vad är målet?
  Den internationella kontaktgruppen har en – ambitiös – plan som innebär samtal mellan opposition och regering, en samlingsregering, en ny författning och fria val. Allt inom 18 månader räknat från januari 2016.
 8. Hur realistiskt är ett genombrott i fredsförhandlingar om Syrien under detta år, på en skala 1-5?
  2. Såren efter fem års inbördeskrig är oerhört djupa, oppositionen splittrad och de utländska intressena i Syrien ytterst motstridiga.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.