Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Syrisk toppdiplomat hoppar av

Syriens chargé d'affaires i London har avgått, meddelade brittiska utrikesdepartementet på måndagen.

Beslutet att avgå beror enligt brittiska UD på missnöje med den syriska regimen.

"Mr al-Ayoubi har sagt att han inte längre vill representera en regim som har använt sådant våld och förtryck mot sitt eget folk", heter det i ett uttalande.

Den diplomatiska titeln charge d'affaires är franska och betyder "som fått i uppdrag att sköta offentliga angelägenheter".

Eftersom president Bashar al-Assad kallade hem ambassadören i London i mars har Khaled al-Ayoubi fram till nu varit Syriens högst uppsatta diplomat i London. Han har tidigare varit bland annat konsul i Grekland.

Det är inte första gången som en syrisk diplomat hoppar av sedan oroligheterna inleddes i Syrien förra året.

I början av juli lämnade ambassadören i Irak, Mawaf Fares, sin post och förra veckan blev det känt att Syriens charge d'affaires i Cypern, Lamia al-Hariri, och hennes make Abdelatif al-Dabbagh, ambassadör i Förenade Arabemiraten, flytt till Qatar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.