Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Syriska oppositionen med på vapenvila

Ryska stridsflyg på en bas i Syrien. Bilden är tagen under ett tillfälle som övervakades av den ryska militären.
Ryska stridsflyg på en bas i Syrien. Bilden är tagen under ett tillfälle som övervakades av den ryska militären. Foto: Vladimir Isachenkov/AP

Oppositionen i Syrien har gått med på ett två-tre veckor långt eldupphör om Ryssland upphör med flygbombningarna, uppger en källa med insyn i den vacklande fredsprocessen för Reuters.

Eldupphöret skulle vara förnybart och ha stöd av alla grupper utom Islamiska staten, enligt Reuters källa.

Ryssland har tidigare lovat att fortsätta att strida ”mot terrorister” och stödja Syriens regeringsarmé. Bombkampanjerna har fått hård kritik i väst eftersom de anses försvåra möjligheterna att hålla fredssamtal. Landet har även beskyllts för att angripa civila mål.

Kritiken tycks dock inte påverka Moskva:

– Ryssland fortsätter den konsekventa linjen och tillhandahåller stöd och hjälp åt Syriens väpnade styrkor i deras offensiv mot terrorister och terroristorganisationer, sade Kremltalesmannen Dimitrij Peskov till journalister i Moskva på lördagen.

Tidigare manade USA:s president Barack Obama Turkiet och kurdiska YPG-gerillan att ”visa ömsesidig återhållsamhet” i norra Syrien. Obama betonade att YPG-gerillan inte ska försöka dra fördel av situationen i området för att utöka sitt territorium.

Obama bad även Turkiet att behärska sig genom att stoppa artilleriattacker i området, enligt Vita husets återgivning av ett telefonsamtal i fredags mellan USA:s president och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.