Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Syriska regimen använder kemiska vapen”

Regeringstrupper i Syrien har flera gånger använt sig av kemiska vapen i strider med rebellstyrkor. Det tror amerikansk och europeisk underrättelsetjänst, enligt New York Times. USA har på grund av detta beslutat att skicka militärt stöd till rebellerna.

Tidningen refererar på torsdagen i sin webbupplaga till ett internt dokument i Vita huset där man ”bedömer att Assad-regimen har använt kemiska vapen i liten skala mot oppositionen flera gånger under det senaste året.”

Redan i april sade president Obama att USA hade bevis för att nervgasen sarin hade använts i Syrien, men att man inte kunde vara säker på vilken av parterna som använt den.

New York Times skriver att mängder av möten ”på hög nivå” hållits i Washington under veckan med anledningen av underrättelseuppgifterna. Hittills har meningarna om åtgärder gått isär inom olika delar av den amerikanska administrationen. Ett möte mellan några av presidentens högsta rådgivare på onsdagen ledde inte till något beslut om åtgärder, enligt en  regeringstalesman som tidningen anger som källa.

I det interna dokument som ändå pekar ut Bashar al Assad-sidan som skyldig står det att 100–150 personer har dött till följd av användet av kemiska vapen. Slutsatsen att det är regeringssidan som står bakom användandet sägs grundas på information från flera oberoende källor.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Vita huset bestämt sig för att skicka stöd – även militärt – till den syriska oppositionen under de närmsta veckorna. Man vill dock inte ange vilken typ av militärt stöd det kan komma att handla om. 

Tidigare har USA bidragit med "icke-dödligt" stöd till oppositionen. Rhodes säger att stödet i fortsättningen kommer att bli "annorlunda till form och omfattning".

Stödet ges till Den fria syriska arméns högsta militära råd.

USA behåller stridsflygplan och luftvärnsrobotar i Jordanien när en gemensam militärövning avslutas senare i månaden. Det uppger en amerikansk försvarskälla för AFP.

Washington, som överväger att beväpna rebellerna i Syrien, behåller också en enhet marinkårssoldater på amfibiefartyg utanför Jordaniens kust i Röda havet.

F-16-planen, Patriot-robotarna och amfibiefartygen har skickats till Jordanien för militärövningen, men Pentagon har beslutat att låta dem vara kvar, på begäran av Jordanien som oroas över risken att Syrienkonflikten spiller över till grannlandet, enligt källan.

Frågan om Syrien kommer bland annat att tas upp vid G8-mötet i Nordirland under nästa vecka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.