Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Syriska styrkor återtog viktig stad

Syriska trupper i Harasta i torsdags.
Syriska trupper i Harasta i torsdags. Foto: Alexander Kots/AP

Syriska regeringstrogna styrkor, understödda av ryskt flyg och rådgivare, har återtagit staden Rabiyya i landets nordvästra hörn. Det meddelar både statlig tv och fristående observatörer. Det är oklart vilka rebellgrupper det är som besegrats. Även den USA-ledda koalitionen genomförde flygattacker på söndagen.

Efter erövringen av den ännu viktigare staden Salma för ett par veckor sedan tros nu regeringssidan kunna nå fram till den turkiska gränsen, enligt det London-baserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Rabiyya beskrivs som en nyckelposition för att fortsätta avancera norrut, enligt Reuters.

Regeringstrupperna arbetade under söndagen med att röja minor i den intagna staden, skriver CNN.

Assadregimens trupper har förstärkts dels med flygunderstöd från Ryssland, men på marken även av libanesiska Hizbollahmilisen och iranska styrkor i de senaste veckornas offensiv i de västra och nordvästra delarna av landet.

Samtidigt rapporteras den USA-ledda alliansen ha genomfört 23 flygattacker i Syrien och Irak mot IS-mål under söndagen.

Syrienkriget, som inleddes 2011, bedöms ha skördat omkring 250.000 människoliv och drivit 11 miljoner människor på flykt. Det har alltmer karaktären av ett ombudskrig, där utländska regeringar mer eller mindre aktivt stödjer rivaliserande sidor.

I morgon måndag är det tänkt att fredssamtal ska inledas i Genève, men samtalen ser ut att skjutas upp på grund av av osämja om bland annat vilka som ska få delta från oppositionen.

Oppositionen har också krävt att Assadregimens belägringar av rebellpositioner och att Rysslands flygattacker ska upphöra, innan man är beredd att förhandla, skriver Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.