Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 00:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/t-bana-stangs-i-hongkong-for-att-stoppa-demonstranter/

Världen

Sammandrabbningar i Hongkong mellan demonstranter och polis

Foto: Philip Fong/AFP

Demonstranter kastade brandbomber och riktade laser mot poliser i samband med lördagens demonstrationer i Hongkong. Delar av tunnelbanan stängdes av för att stoppa en planerad marsch, men tusentals tog sig ändå ut på gatorna. Polisen har använt tårgas och batonger mot demonstranter. 

Det var vid Telford Plaza i Kowloon Bay som demonstranter kastade två bensinbomber mot kravallutrustade poliser, skriver South China Morning Post

Enligt tidningen avfyrade polisen flera skott på platsen, det framgick dock inte vilken typ av skott som avlossades.

Foto: Anthony Wallace/AFP

Flera personer har gripits, skriver AFP på Twitter

Trafiken stoppades tidigare på lördagen runt tunnelbanestationerna för att försvåra för demonstranter att ta sig till området, men det hindrade inte tusentals personer från att ta sig dit till fots.

Demonstranterna, en del av dem iförda gasmasker, stoppades av dussintals kravallpoliser utrustade med sköldar och batonger.

”Ge mig demokrati eller ge mig död”, hade någon sprejat på en mur, enligt Reuters.

Tunnelbaneoperatören MTR har fått skarp kritik i kinesiska medier, inklusive i kommunistpartiets organ, för att man tillåter demonstranter att komma undan efter sammandrabbningar med polisen.

Bolaget uppger att man fått ett åläggande att hindra demonstranter från att störa trafiken, och att trafiken omedelbart stoppas i händelse av ”slagsmål, vandalism eller andra våldshandlingar”.

Somliga satte sig på marken direkt vid tunnelbanenedgångarna för att hindra själva grindarna att stängas. Många riktade sin ilska direkt mot tågbolaget och kallade åtgärden "orimlig". ”Skäms på er, MTR”, löd ropen.

Demonstranter fyllde Hongkongs gator på lördagen. Foto: Kin Cheung/AP

Framåt kvällen lämnade demonstranterna Kowloon Bay och samlades i stället på genomfartsleden Lung Cheung Road i Wong Tai Sin. South China Morning Post rapporterar att ett dussintal fortsatte att bygga barrikader på vägen. 

Protesterna startade när ett lagförslag presenterades som skulle göra det möjligt för myndigheterna att lämna ut brottsmisstänkta till Fastlandskina. Nu har lagförslaget tillfälligt dragits tillbaka, men protesterna har fortsatt i flera månader. Demonstranterna tycker att Kina tagit allt mer kontroll över Hongkong och kräver nu att Hongkongs ledare Carrie Lam avgår.

Läs mer:

Ungdomarna i Hongkong: Det är vår sista chans till frihet
Sex saker du måste veta om protesterna i Hongkong