Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 22:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tabun-om-abort-bryts-pa-irland-infor-folkomrostningen/

Världen

Tabun om abort bryts på Irland inför folkomröstningen

Bild 1 av 3 Michelle Lyons med sin dotter Tea 8 år. – Jag hade tänkt rösta ja, men nu vet jag inte. När jag ser alla bilder på döda bebisar, tänker jag att jag faktiskt inte är helt säker på hur jag hade gjort om det hade varit helt fri abort när jag blev gravid första gången, säger Michelle Lyons.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 3 Roberta Tuckey var 23 år när hon blev gravid med sin dåvarande pojkvän. Hon gjorde då som fler än 3 000 irländska kvinnor gör varje år: reste till England för att göra abort. Hon ångrar inte sitt beslut. ”Jag gjorde det av en anledning, och jag är trygg i det beslutet,” säger hon och visar upp sitt yes-halsband inför omröstningen.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 3 Aoife Graham, 30 år från organisationen Love Both delar ut flygblad för nejkampanjen på College Greene i Dublin.
Foto: Eva Tedesjö

Portarlington. Den katolska kyrkan på Irland har i flera sekel stämplat abort som mord och en mycket allvarlig synd. Men inför dagens folkomröstning om landets abortlagstiftning har många kvinnor brutit den pålagda skammens tystnad. DN har träffat Roberta Tuckey, en av tusentals irländskor som i hemlighet rest till England för att göra abort.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in