Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tag-stalls-in-i-hongkong-infor-nya-protester/

Världen

Flyg och tåg ställs in efter nya protester i Hongkong

01:04. Tåg till flygplatsen har stoppats.

Flyg ställs in vid Hongkongs internationella flygplats, där tusentals aktivister samlats för att blockera vägar.

Samtidigt försöker regionen återhämta sig efter nattens våldsamma sammandrabbningar.

TT Text

Svartklädda demonstranter bygger bland annat barriärer vid flygplatsens busstation och förstör övervakningskameror, samtidigt som de gömmer sig från kamerorna med hjälp av paraplyer.

Minst 16 avgångar har ställts in enligt flygplatsens sajt, och i avgångshallen trängs mängder av passagerare som haft svårt att ta sig dit.

Tågen till flygplatsen ställdes in tidigare under dagen, meddelar spårtrafikoperatören MTR, på uppmaning av Hongkongs regering och luftfartsverk, enligt ett meddelande på stationerna.

Hongkongpolisen uppger sig vara beredd att inleda en insats för att skingra demonstranterna, och uppmanar dem via Facebook att lämna flygplatsområdet omedelbart.

Polis och demonstranter i Hongkong på söndagen. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP

På lördagen hade polisen förbjudit demonstrationer men många trotsade förbudet och vissa startade bränder på gatorna och kastade tegelstenar mot polisen.

Under lördagskvällen och natten använde polisen tårgas, vattenkanoner och gummikulor, samtidigt som aktivister bland annat kastade bensinbomber. Polisen uppger att två varningsskott avfyrades i luften för att skrämma bort en grupp demonstranter som omringat dem och försökt ta deras vapen. Det är den andra gången som vapen har avfyrats under mer än tre månaders oroligheter.

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Läs mer: ”Silverhåren” stöttar Hongkongs protesterande ungdomar