Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/taiwan-godkanner-homoaktenskap/

Världen

Jubel efter att Taiwan tillåter samkönade äktenskap

00:58. Fler och fler länder världen över tillåter nu samkönade äktenskap – här är listan.

Tiotusentals människor samlades på Tapeis regniga gator på fredagen för att fira att Taiwan som första land i Asien tillåter samkönade äktenskap. 

Rätta artikel

Regnbågsflaggor och jublande aktivister som utbröt ”vi vill gifta oss” fyllde gator och torg i Taiwans huvudstad Tapei på fredagen sedan parlamentet godkänt samkönade äktenskap. 

”Vi tog ett stort steg mot sann jämlikhet och gjorde Taiwan till ett bättre land”, twittrade landets president Tsai Ing-wen.

https://twitter.com/iingwen/status/1129272671873617920?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1129272671873617920&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.bdn.dex.nu%2Fedit%2F03ba9fda-7bc3-4b21-a77f-cf8b20f5423b

Tsai Ing-wen, som tillträdde som president 2016, har ända sedan sin presidentkampanj förespråkat att samkönade äktenskap blir lagliga, vilket också hennes parti står bakom. Men lagen har stött på motstånd från kristna och konservativa grupper. Att dessutom samkönade äktenskap fick nej i en folkomröstning förra året har skrämt en del politiker att aktivt ge sitt stöd.

Men ett beslut i frågan var tvunget att tas före 24 maj. Anledningen är att Taiwans författningsdomstol för två år sedan slog fast att det bryter mot grundlagen att endast en man och en kvinna kan ingå ett äktenskap. Domstolen gav parlamentet två år på sig att ändra lagen. Annars skulle samkönade äktenskap automatiskt tillåtas. 

Jubel på gatorna i Taipei. Foto: Chiang Ying-ying/Ap

På bordet låg två andra förslag. Båda förespråkade att svagare typer av föreningar mellan homosexuella tillåts, som partnerskap i stället för äktenskap. Det förslag som gick igenom har också begränsningar, enligt kritiker. Bland annat är rättigheten att adoptera stramt reglerad. Enligt den nya lagen får en av parterna i ett homosexuellt äktenskap endast adoptera barn som är biologiska släktingar. 

Taiwan är det land i Asien som har lett kampen för lika rättigheter oavsett sexualitet. Varje år hålls en pride-festival i Tapei som lockar deltagare från hela Asien, där många länder har hårda lagar mot homosexualitet. 

Nyligen antog exempelvis Brunei en lag som tillåter avrättning och stening av dem som begår homosexuella handlingar. I andra länder har dock toleransen börjat öka. I Vietnam avkriminaliserades samkönade äktenskap 2015.  Men lagen ger inte samma lagliga rättigheter för homosexuella som för andra gifta par. I Kina var det olagligt att vara homosexuell fram tills 1997, tre år senare upphörde man att betrakta homosexualitet som en psykisk sjukdom.