Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Taiwan har fått sin första kvinnliga president

Foto: AP

Taiwan har fått sin första kvinnliga president. 59-åriga Tsai Ingwen för Demokratiska framstegspartiet DPP vann så klart som opinionsundersökningarna visat.

Hon hade en betryggande ledning när Kuomintangs kandidat Eric Chu förklarade sig besegrad. Chu avgick också som KMT:s partiledare.

För Tsai Ingwen börjar utmaningarna direkt. Hon kommer att sättas på prov när det gäller att få fart på ekonomin, men också i hur det demokratiska Taiwan ska förhålla sig till kommunistpartiet i enparti-Kina.

Hennes Demokratiska framstegsparti, DPP, ses av ledningen i Peking sedan tidigare som ett parti som söker självständighet för Taiwan. Medan kommunistpartiet ser på Taiwan som en utbrytarprovins, som ska tas tillbaka med våld om så krävs snart sju årtionden efter nationalisternas flykt dit efter förlusten mot kommunisterna i inbördeskriget.

I dag är Kina Taiwans i särklass största handelspartner. Under de senaste åren har den snart avgående presidenten Ma Yingjeou fört Taiwan närmare Kina med över 20 handelsavtal. Enligt många väljare har det försatt Taiwan i ett farligt beroende.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.