Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/taiwan-pa-vag-att-forlora-ytterligare-allierad/

Världen

Taiwan på väg att förlora ytterligare en allierad

Salomonöarnas ledare Manasseh Sogavare. Foto: Richard Drew/AP

PEKING. Salomonöarna planerar att bryta diplomatiskt med Taiwan och knyta närmare band med Kina. Därmed förlorar Taiwan ytterligare en allierad. Utvecklingen oroar USA som har militära intressen i Oceanien.

Antalet länder som har officiella diplomatiska relationer med Taiwan sjunker i snabbt tempo. Förra året bröt tre länder, Burkina Faso, Dominikanska Republiken och El Salvador, diplomatiskt med Taiwan. Nu sällar sig Salomonöarna till de länder som går Kina till mötes och slutar erkänna Taiwan som en självständig nation. 

Att just Salomonöarna bryter med Taiwan signalerar ett skifte i Oceanien där stödet för Taiwan traditionellt har varit starkt. Här ligger 6 av de 17 nationer som i dag erkänner Taiwan.

Men Kina ökar successivt sitt inflytande och ser nu ut att genom ekonomiska morötter få med sig Salomonöarna på sin linje: att det bara finns ett Kina – och här ingår även Taiwan som enligt Peking är en ”icke-befriad” del av fastlandet.

Skiftet, som ännu inte är formellt, kommer efter att det lilla ö-riket med drygt 600.000 invånare valde en ny premiärminister i våras. Den nya ledaren för landet, Manasseh Sogavare, började genast arbeta för att förbättra ekonomin. Kina var inte sena att komma med ett erbjudande. Landet har aktivt arbetat i regionen de senaste åren för att få länderna att bryta de diplomatiska förbindelserna med Taiwan, med lockbeten som bistånd och lån. Något som kan vara svårt att stå emot i låginkomstländer som är beroende av hjälp utifrån.

Tidigare i år ska en delegation från Salomonöarna efter att ha besökt Peking fått löfte om en utvecklingsfond som ska underlätta uppbrottet från Taiwan. Taiwan har årligen bidragit med 8,5 miljoner dollar till Salomonöarna. Hur mycket Kina erbjudit har inte framkommit.

Kinas ökade inflytande i Stillahavsregionen oroar USA som har militära intressen där och även säljer vapen till Taiwan. Kina är nu den största handelspartnern i området och en stor biståndsgivare. Genom stora investeringar i infrastruktur, som vägar och hamnar, har landet successivt ökat sin maktbas.

Det hissar varningsflaggor i Washington. USA har en försvarsbas i Guam och säkerhetspakter med Mikronesien, Marshallöarna och Palau. Förra månaden uttryckte den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sin oro för att Kina tar för sig allt mer i regionen. Även USA:s försvarsminister Mark Esper anser att utvecklingen är illavarslande. Förra veckan sade han att det är bråttom att USA hittar nya vägar för att bibehålla makt i Stillahavsregionen för att motverka Kina.

Samtidigt splittrar uppbrottet med Taiwan Salomonöarna. Sexton parlamentariker anser i ett öppet brev att ett skifte kompromissar med friheter och landets studenter stödjer Taiwan. Antikorruptionsorganet Transparancy Solomon Islands varnar för att den lilla ö-nationen inte har mycket att sätta emot Pekings intressen.

”Det är inte en hemlighet att Kina är den mest påstridiga nationen som erbjudet finansiering och utvecklingshjälp för att exploatera svaga länder eller korrupta strukturer”, skrev organisationen i ett uttalande i förra månaden.