Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/talibanerna-inleder-vapenvila-nar-den-muslimska-fastemanaden-bryts/

Världen

Talibanerna inleder vapenvila när den muslimska fastemånaden bryts

Afghanska säkerhetsstyrkor på plats i Kunduz i norra delen av landet den 19 maj, då myndigheterna hävdar att de avvärjde en talibanattack mot staden.
Afghanska säkerhetsstyrkor på plats i Kunduz i norra delen av landet den 19 maj, då myndigheterna hävdar att de avvärjde en talibanattack mot staden. Foto: STR/AFP

Talibanerna har deklarerat en tre dagar lång vapenvila när firandet av fastemånadens slut, eid al-fitr, inleds. 

Det här är andra gången den beväpnade islamistgruppen lägger ned vapnen sedan den amerikanska invasionen 2001.

I en tweet på lördagen skrev en talesperson för talibanerna att de kommer att lägga ned vapnen på söndagen i samband med att den muslimska högtiden som avslutar ramadan startar, uppger Reuters.

”Genomför inga offensiva operationer mot fienden någonstans, om fienden genomför några handlingar mot er, försvara er”, skriver talespersonen Zabihullah Mujahid. 

Talespersonen uppmanar talibanernas anhängare att avstå från att gå in på regeringskontrollerade områden, men skriver också att regeringsstyrkorna inte ska tillåtas in på talibankontrollerade områden, skriver AFP. Han förtydligar att vapenvilan bara har med festligheterna kring eid al-fitr att göra. 

President Ashraf Ghani välkomnar beskedet, som kommer oväntat efter månader av intensifierade strider mellan fundamentaliströrelsen och regeringssoldater, skriver TT.

Ghani säger i ett uttalande att han beordrat regeringsstyrkorna att lägga ned vapnen under de tre dagarna.

Det här är andra gången sedan den amerikanska invasionen 2001 som talibanerna har lagt ned vapnen. 2018 utfärdade gruppen en oväntad vapenvila, även då i samband med eid al-fitr.

Den senaste tiden har striderna mellan talibanerna och regeringsstyrkorna intensifierats i Afghanistan. 

I slutet av februari skrev talibanerna och USA under ett avtal om att samtliga soldater från USA och Nato ska lämna landet inom 14 månader. En del av målet med avtalet är att bara väg för direkta fredssamtal mellan talibanerna och den afghanska regeringen. 

I veckan uppmanade talibanledaren Haibatullah Akhundzada  USA att inte låta möjligheten förspillas.

”Det islamiska emiratet förpliktigar sig att hålla uppgörelsen och uppmanar den andra sidan att hedra sina egna åtaganden och inte låta den här viktiga möjligheten gå till spillo”, sade han i ett uttalande.

Läs mer: 

USA kan lämna Afghanistan inom 14 månader 

”Terrordådet mot nyfödda en ny nivå av brutalitet”

Ökad spänning i Afghanistan efter sjukhusattack