Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 12:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/talibanerna-videon-ar-barbarisk/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Talibanerna: Videon är barbarisk

Talibanerna i Afghanistan fördömer videon som visar vad som uppfattas vara amerikanska soldaterna som urinerar på döda män som ser ut som talibaner.

– Det här är ett barbariskt agerande. Under de senaste tio åren har hundratals liknande fall inträffat utan att de avslöjats, säger talibanernas talesman Zabihullah Mujahid till AFP.

Den kränkande videon ”kommer inte att skada” fredssamtalen eller utbyten av fångar, uppger talesmannen för talibanerna i Afghanistan till Reuters.

Stefan Olsson, statsvetare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att händelsen är allvarlig.

– Sådana här saker får stor betydelse eftersom mycket av det här kriget utspelas i medierna. Det är ett propagandakrig och videon kommer att utnyttjas av talibanerna.

Han tror att talibanerna kommer att se till att bildsekvenserna sprids till lokalbefolkningen. Han misstänker att händelsen inte kommer att glömmas bort på ett bra tag, kanske ett par år eller längre.

– Så här har soldater betett sig i alla tider. Att skända motståndaren hör till kriget. De amerikanska soldaterna urinerar på de döda rebellerna för att de tillhör fienden, inte för att de är muslimer. Men i propagandan kommer det att heta att de gör så här för att rebellerna är muslimer, säger han.

– Det här gör också att det blir svårare för alla utländska trupper i Afghanistan. Mitt intryck är att civilbefolkningen oftast inte skiljer på amerikaner och soldater från andra västländer.

Se filmen här. Varning för starka bilder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.