Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/talmannen-i-brittiska-underhuset-varslar-av-om-avgang/

Världen

John Bercow avgår

01:05. Talmannen John Bercow har blivit uppmärksammad i medier runt om i Europa.

Talmannen i det brittiska parlamentets underhus John Bercow kommer att avgå senast den 31 oktober.

Med sina färgglada slipsar och ständiga vrål om ”ordning, ordning” under de senaste årens Brexitdebatter har John Bercow blivit en favorit i medierna.

– Inför valet 2017 lovade jag min familj att det skulle bli min sista mandatperiod, sa John Bercow i ett känslosamt tal i parlamentets underhus på måndagen, rapporterar BBC. 

Om parlamentet röstar för ett nyval senare på måndagskvällen avgår han med omedelbar verkan. Vid ett nej lämnar han jobbet i månadsskiftet oktober/november. 

Bercows besked kom strax efter att drottningen gett sitt slutliga godkännande till lagen om att förhindra ett Brexitutträde utan avtal, som parlamentet röstade ja till förra veckan.

Den excentriska John Bercow har en av huvudrollerna i det pågående Brexitdramat. Slutstriden har beskrivits som en tvekamp mellan Boris Johnson och John Bercow, där talmannen försöker stoppa premiärministern från att att runda parlamentet.

Bercow valdes in i parlamentet för konservativa Tories 1997.  Sedan han blev talman 2009 är han oberoende och har till uppgift att leda debatterna och tolka och implementera parlamentets processer.

Under Brexitprocessen har Bercow blivit allt mer kontroversiell och kommit på kant med regeringen och brexitörerna. Kritikerna menar att John Bercows tolkning av parlamentets regler har gynnat oppositionen och de som är mot Brexit.

Talmannen har försvarat sig med att det är hans ansvar att upprätthålla parlamentets självständighet och se till att alla sidor kommer till tals.

Läs mer: Frankrike säger nej till senarelagd Brexit

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt