Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tårgas mot demonstranter i Grekland

Svartklädda demonstranter protesterade på torsdagen mot svångremspolitik i Grekland. De möttes av tårgas.

Protesterna hölls på årsdagen av en studentrevolt 1973 mot den militärjunta som då styrde Grekland. Den här gången samlades arga studenter, lärare, arbetare och pensionärer bakom stridsropet "EU, IMF ut". Tiotusentals människor demonstrerade i Aten för att göra klart för den nya regeringen, ledd av Lucas Papademos, för att många greker inte är beredda att uthärda flera år med smärtsamma åtstramningar.

Regeringen hoppas att stålbadet ska leda till grönt ljus för nya utbetalningar av stödlån, för att slippa statsbankrutt, men stämningen och storleken på demonstrationen signalerar hur bittert befolkningen kommer att kämpa mot ytterligare skattehöjningar och neddragningar.

Att Internationella valutafonden (IMF) oroas är uppenbart. En talesman lät på torsdagen förstå att IMF väntar på "brett politiskt stöd" innan nästa låneutbetalning sker.

I den nya övergångsregeringen ingår ministrar från både konservativa Ny demokrati, socialistiska Pasok och högerpartiet Laos.

En mätning av partisympatierna visar att Ny demokrati har ökat ledningen över förre premiärministern Giorgos Papandreous Pasok. Om det vore val i dag skulle Ny demokrati få 32 procent av rösterna och Pasok 18,5 procent. Mätningen gjordes av opinionsinstitutet VPRC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.