Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tårgas mot prideparad i Istanbul

En civilklädd polis stoppar brutalt en aktivist från hbtq-rörelsen.
En civilklädd polis stoppar brutalt en aktivist från hbtq-rörelsen. Foto: Bulent Kilic/AFP

ISTANBUL. Mängder av turkiska poliser stod längs torg och gator för att hindra alla som ville delta i prideparaden i Turkiet. Några få demonstranter vågade sig genom barrikaderna. De greps snabbt eller stoppades med tårgas.

Det var spänd stämning runt det franska kulturcentret i Istanbul under söndagen.

Istanbuls guvernör tog häromdagen beslut att för tredje året i rad förbjuda Prideparaden i Istanbul. Anledningen påstods vara en hotbild mot paraden och att regimen måste skydda medborgare samt turister. Hotet sägs komma från högerextrema grupper.

Men flera profiler ur hbtq-rörelsen har sagt att de inte tänkte tillåta sig att stoppas och att paraden skulle genomföras som planerat.

Via sociala medier spreds att de skulle samlas vid franska kulturcentret på shoppinggatan Istiklal, nära Taksimtorget, klockan 17.

Men platsen och gatorna var full av poliser och vattenkanoner för att stoppa deltagarna. Varje person som kunde tänkas vilja delta i paraden stoppades och beordrades att lämna området. Några konservativa kvinnor gick förbi och skrek åt en av deltagarna att de skulle lämna landet. Några deltagare ropade små slagord men förgäves. Ett par sekunder senare var de omringade av polisen. Flera personer greps inför mängder av journalister som var på plats för att rapportera.

En bit därifrån, i området Cihangir lyckades några att få upp en banderoll men blev omedelbart beskjutna med tårgas.

En av dem som DN möter på platsen säger att han framförallt känner sig ledsen. För bara några år sedan var Prideparaden enorm i Istanbul och en fest, liksom över många delar av världen. Nu lyckades knappt en handfull samlas.

– Man kan lugnt säga att regimen lyckades stoppa detta. Jag känner mig bara ledsen och trött, säger han men inte vill inte att hans namn publiceras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.