Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/targas-och-varningsskott-i-den-hittills-storsta-protesten-i-kashmir/

Världen

Tårgas och varningsskott i den hittills största protesten i Kashmir

01:06. Kashmirkonflikten – DN förklarar.

Indisk militär använde tårgas och sköt varningsskott i luften för att skingra nya massprotester i Kashmir. Minst 10.000 samlades efter fredagsbönen i vad som beskrivs som den största protesten hittills.

Oroligheterna i Kashmir fortsatte när nya protester utbröt efter fredagsbönen. Tidigare under dagen hade indiska myndigheterna lättat något på utegångsförbudet som råder i området, där majoriteten av befolkningen är muslimer, för att människor skulle kunna be fredagsbönen.

Efteråt samlades tusentals personer i protester mot beslutet att frånta Kashmir sin speciella status med relativ självständighet i Indien. Med svarta flaggor och plakat ropade de ”Vi vill ha frihet” och ”Avskaffandet av artikel 370 är inte acceptabelt”, skriver al Jazeera.

Protesterna i Kashmir fortsatte under fredagen. Foto: Arif Ali/AFP

Protesterna beskrivs som de största sedan Indiens hindunationalistiska regering i måndags återkallade artikel 370 i Indiens konstitution. Återkallandet innebär en begränsning av regionens beslutsfattande makt och fråntar regionen rätten att fatta sin egen konstitution.

Enligt polisen har tolv personer förts till sjukhus till följd av skador från bland annat luftpistoler. Det innebär att minst trettio personer har skadats under den gångna veckans protester. 

Sedan protesterna började i måndags har över 500 personer frihetsberövats, däribland universitetsprofessorer, företagsledare och aktivister. Delstaten Jammu och Kashmir har under veckan även drabbats av total nedsläckning där både telefon och tv-kabelnätet har stängts ner.

Sofia Nerbrand: Måtte inte konflikten om Kashmir urarta fullständigt