Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tekniska-problem-paverkar-tusentals-flyg-i-usa/

Världen

Tekniska problem som påverkade tusentals flyg i USA är lösta

Många resenärer är strandsatta på grund av tekniskt fel. Foto: Mario Tama/TT

Stora förseningar råder fortsatt på inrikesflygningar i hela USA efter att flera stora flygbolag drabbades av tekniska fel som påverkat 1.800 avgångar. Det är andra gången på mindre än en vecka som tekniska problem stör den amerikanska flygtrafiken.

Rätta artikel

Nyhetsbyrån AP skriver att problemet påverkat flygplatser i Chicago, New York, Boston, Atlanta, Miami och Detroit. Enligt The Hill säger amerikanska luftfartsmyndigheten FAA att fem flygbolag påverkats av problem med datorsystemen:

”Flera flygbolag upplever problem med ett planeringssystem för flygplanens vikt- och balansprogram som heter Aerodata”, ett program som FAA själva inte rår över och som de beskriver som nödvändigt för att planera flygningar.

Detaljer om ett flygplans vikt och hur vikten distribueras ombord krävs innan ett flyg kan starta. Sådana beräkningar måste också godkännas av flygbolagssändare på separata kontor. Vilket inte fungerar om kommunikationer eller datorsystem kraschar, skriver Bloomberg.

United Airlines skriver på Twitter att driftavbrottet påverkar deras förmåga att kommunicera med pappersarbete. Flygbolaget har 150 förseningar med deras inrikesflygningar United Express. Vid 9-tiden på morgonen lokal tid hade Southwest Airlines 585 försenade flygningar och flygbolaget JetBlue hade 199 förseningar.

Delta Airlines meddelar att de påverkats av omfattande systemavbrott. På eftermiddagen skrev de på Twitter att de jobbar med att lösa problemet men att det inte finns någon säker prognos ännu.

Trots att problemen enligt FAA bara pågick i 48 minuter hade det redan vid 14.30-tiden påverkat över 1.800 flyg, vilket CNN rapporterade om. Många resenärer är fortsatt fast på marken eftersom många avgångar nu måste planeras om.

Problemen ska nu vara lösta enligt tidningen Bloomberg.

Det är andra gången på mindre än en vecka som tekniska problem påverkar flygtrafiken i USA. Förra veckan rapporterade bland annat Washington Post att ett tekniskt fel orsakade förseningar för tusentals resenärer i USA och Kanada på tisdagen.