Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Telefonsamtalet blev bin Ladins fall

Hit ledde spåret som började med ett telefonsamtal från en ovarsam kurir. I huset gömde sig Usama bin Ladin.
Hit ledde spåret som började med ett telefonsamtal från en ovarsam kurir. I huset gömde sig Usama bin Ladin. Foto: Aamir Qureshi / AFP
Det var ett telefonsamtal, uppsnappat av den amerikanska underrättelseorganisationen NSA, som fick Usama bin Ladin på fall. Det skriver Huffington Post i dag.

När 40 amerikanska specialsoldater ur Navy SEALS antiterrorstyrka stormade den stora villan i Abbottabad natten mot måndag gjorde de det efter tio års jakt. Men också efter månader av faktainsamling och kontroller av de amerikanska antiterrormyndigheterna som underrättelsorganisationen CIA, signalspaningsmyndigheten NSA och Pentagon.

Fyrtio minuter efter det att soldaterna tagit sig innanför murarna var Usama bin Ladin död, skjuten i huvudet. En operation som kunde genomföras tack vare en kurir som utan att veta om det avslöjats under ett förhör i ett av CIA:s beryktade hemliga tortyrfängelser i Europa.

Kodnamnen på Usama bin Ladins kurirer avslöjades av al-Qaidas nummer tre i ledarhierarkin, Khalid Sheikh Mohammed, under ett förhör för flera år sedan. Hur förhöret gick till är oklart men en av Huffington Posts uppgiftslämnare säger att det inte ägde rum under tortyr utan att namnen kom fram under en helt normal utfrågning.

Det skulle bli en annan fånge, Abu Faraj Libi, som gripits av pakistanska specialtrupper den 2 maj 2005, som kom att ge den avgörande pusselbiten.

Abu Faraj Libi berättade för förhörsledarna att han hade fått beskedet att det var han som skulle ta över efter Khalid Sheikh Mohammed som terrornätverkets operationelle ledare genom en kurir. En till synes oskyldig uppgift som fick CIA att inse att ett sådant budskap bara kunde ha kommit från bin Ladin själv och att spåren tillbaka till bin Ladin gick genom den kuriren.

Fyra år senare hade CIA lyckats få fram kurirens riktiga namn, Abu Ahmad från Kuwait, och var han befann sig i Pakistan. Allt tydde på att kuriren stod i direkt förbindelse med bin Ladin.

Men bin Ladin själv gjorde sitt yttersta för att undvika att avlyssnas. Ingen fick använda datorer eller telefoner i hans närhet. al-Qaidaledaren visste att NSA skulle försöka lyssna och därmed kunna hitta honom. Därför fanns heller ingen telefon och ingen internetuppkoppling i villan i Abbottabad.

Misstaget skulle komma från kuriren. I augusti förra året hade denne ett samtal med en annan person som i sin tur var avlyssnad av NSA. Kuriren befann sig då i närheten av Abbottabad. Andra uppgifter talar om att Abu Ahmad observerats när han körde en vit Suzuki i närheten av Peshawar i juli 2010 och därefter skuggats av CIA.

Uppgifterna till Huffington Post kommer från flera anonyma källor som har arbetat med jakten på bin Ladin och många detaljer saknas. Men samtalet mellan kuriren och den avlyssnade personen blev helt avgörande för att bin Ladin sedan kunde hittas. När amerikanska agenter undersökte området kring den plats där kuriren genomfört sitt samtal hittade de ett hus som stack ut från den övriga bebyggelsen.

Omgivet av en flera meter hög mur med taggtråd och med dubbla portar av metall var anläggningen mera likt ett fort än ett vanligt bostadshus.

Enligt Huffington Post hade amerikansk säkerhetstjänst känt till huset i flera år men inte trott att det var här som världens mest jagade man befann sig. Inga vakter fanns i närheten och Abbottabad var en helt vanlig stad inte långt från Islamabad och ett stenkast från Pakistans militärhögskola. Ingen kunde tro att bin Ladin valde att gömma sig så öppet.

Men det gjorde han. När soldaterna stormade in var inte ens bin Ladin själv beväpnad. Trots alla försiktighetsåtgärder blev till slut ett enda telefonsamtal terrorledarens fall.

Hur reagerar du på att bin Ladin har dödats? Kommentera här!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.