Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Attacken visar hur svag regeringen är

Afghanska säkerthetsstyrkor hjälper en skadad kollega efter självmordsattacker i Kabul.
Afghanska säkerthetsstyrkor hjälper en skadad kollega efter självmordsattacker i Kabul. Foto: Rahmat Gul/AP

Talibanerna lyckas gång på gång att attackera landets huvudstad Kabul – denna gång hjärtat av säkerheten. Attacken visar hur svag regeringen är, ständigt upptagen med interna uppgörelser.

Ännu en gång går den svarta omisskännliga röken upp över Kabuls hustak. Röken som alla tittar efter när en kraftig smäll fått fönstren att skaka, ofta följt av skarpa skott. Röken som visar vilket kvarter som drabbats av en självmordsbombare eller bilbomb denna gång. I dag följer jag det via sociala medier och ser bilder på gator och hus jag känner väl till sedan jag bodde i Kabul. Den här gången visar bilderna hur Kabuls bäst skyddade institutioner – eller de som borde vara det – återigen attackerats av talibanerna i en så kallad komplex attack på olika platser i staden, bland annat mot polisens högkvarter och säkerhetstjänsten.

Det är långt från första gången som talibanerna lyckats genomföra den här typen av attack.

De har god hjälp av terrorbröderna i Haqqaninätverket och nu senast Islamiska staten i Afghanistan som förra månaden sprängde en bilbomb utanför Högsta Domstolen vilket dödade runt 20 personer, varav flera kvinnliga domare. Men även om de andra terrorgrupperna ofta genomför blodiga attacker är det fortfarande främst talibanerna som lyckas genomföra komplexa attacker på flera platser över staden samtidigt. Så klart för att de är fler och har större stöd bland befolkningen.

Talibanerna är i grunden en afghansk rörelse och det genomsyrar deras förmåga att operera, genomföra dåd och gömma sig över hela landet. De har under de senaste åren lyckats ta kontroll över flera stora viktiga provinser och det pratas allt oftare om att dessa provinser kommer att ges till talibanerna om det blir en seriös fredsförhandling. Stödet lyckas de få dels genom att sprida skräck, men också genom att basunera ut sitt budskap i moskéer och lokala radiostationer. De fokuserar ofta på annat än kriget: exempelvis giftermål och nu senast att folket måste hjälpas åt att plantera träd över hela Afghanistan, helt enligt profeten Muhammeds önskan. Troligen för att få folket att glömma alla de civila offer som deras dåd drabbar. Det är för tidigt att säga hur många som föll offer för onsdagens attack men på dessa gator åker buss efter buss med skolbarn och vuxna på väg till och från jobbet. Men Afghanistan har ett så ärrat minne att offer snabbt glöms bort och vem har något emot fler träd i Afghanistan? Mer rätt kan inte ordspråket "inte se skogen för alla träd" bli.

Men attacken visar inte bara talibanernas styrka och stöd utan framförallt en afghansk regim i kaos. De flesta förstod att en samregering mellan den intellektuelle teknokraten Ashraf Ghani och den före detta krigsherren Abdul Rashid Dostum skulle bli kaotiskt. Och under de dryga två år som de nu samregerat har stor fokus varit på interna uppgörelser, ministerposter och nu senast anklagas vicepresident Dostum för att ha kidnappat sin politiska rival Ahmad Ishchi och utsatt honom för tortyr och våldtäkt. Han har själv nekat till anklagelserna men det pågår en utredning.

I denna politiska röra, som tog vid samtidigt som över 100 000 internationella soldater drog sig tillbaka, är det inte särskilt svårt för talibaner och andra att genomföra dåd och ta kontroll. Våren har precis spruckit ut i Kabul och det är även då årets stridssäsong börjar. Detta är nog dessvärre bara början på en rad rökpelare kommande månader.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.