Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Terese Cristiansson blir Dagens Nyheters korrespondent i Istanbul

Foto: Privat

Dagens Nyheter fortsätter att satsa på utrikesjournalistik och att samla de bästa journalisterna. Inom kort öppnar DN en permanent redaktion i Istanbul med den prisbelönta reportern Terese Cristiansson som korrespondent.

Hon är känd som en kringresande världsreporter och har tidigare bott i såväl Afghanistan som Kenya. Sedan drygt två år tillbaka är Terese Cristiansson stationerad i Turkiet som varit hennes utgångspunkt för reportageresor i Mellanöstern, främst för Expressens räkning.

Från och med årsskiftet är hon DN:s korrespondent i Istanbul.

– Turkiet spelar en allt mer central roll i världspolitiken. Istanbul är en viktig plats att utgå från för att bevaka Mellanöstern, vare sig det gäller flyktingkrisen, kriget i Syrien eller relationerna med Europa och Ryssland. Med Terese säkerställer vi att DN har den bästa och mest relevanta bevakningen av regionen, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz.

Terese Cristiansson, född 1974, fick tidigare i år motta det nyinstiftade Nils Horner-priset ”för att hon med mod och medkänsla tar oss med in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor” och förra året fick hon Wendelapriset för reportage om effekterna av USA:s drönarkrig i Afghanistan. Hon har skrivit ett flertal böcker, bland annat den hyllade ”Talals hus: Bakom stängda dörrar i kvinnornas Gaza”.

– Det viktigaste med utrikesjournalistiken är närvaron, att vara på plats och möta människorna som drabbas av olika världshändelser och sedan sätta in det i ett större världspolitiskt perspektiv. I bästa fall leder det till internationell granskande journalistik som kan förändra någons liv, säger Terese Cristiansson.

– Det känns som en fantastisk utmaning att bli en del av DN:s utrikesredaktion både vad gäller reportrar och fotografer. En skattkista av kunskap och erfarenheter. Det här visar också att DN tror på utrikesjournalistiken, säger hon.

Med Erik Ohlsson som Mellan­östernkorrespondent och nu Terese Cristiansson i Istanbul förstärker Dagens Nyheter utrikesbevakningen ytterligare och befäster positionen som tidningen med Sveriges största korrespondentnät. Tidigare i år öppnade DN en redaktion i Moskva med Anna-Lena Laurén som Rysslandskorrespondent.

– Utrikesbevakningen är en central del av DN:s journalistik. Vi kommer fortsätta att vara på plats vid viktiga världshändelser och ha de starkaste berättelserna från utlandet, säger Caspar Opitz. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.