Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terrorattack-mot-armebas-i-burkina-faso-flera-doda/

Världen

Terrorattack mot armébas i Burkina Faso – flera döda

Uppgifterna om attacken kom från Burkina Fasos president Roch Marc Christian. Foto: Kola Sulaimon/AFP

En terrorgrupp har attackerat en armébas i norra Burkina Faso. Ett 30-tal civila dödades i attacken.

Militär stoppade räden efter timmar av strid. Ett 80-tal gärningsmän har dödats.

TT Text

Attacken är en av de värsta i landet på senare tid, där terrorgrupper ofta attackerat civila och militära anläggningar.

Uppgifterna om attacken i norra delen av Burkina Faso kom från landets president och säkerhetsmyndigheter, som sent på tisdagen sade att säkerhetsstyrkor lyckats stoppa terrorgruppens anfall.

Minst 35 civila, många av dem kvinnor, dödades i attacken nära staden Arbinda på tisdagsmorgonen. Myndigheter säger att räden verkade vara väl planerad. Sju personer inom den lokala säkerhetsstyrkan dödades i angreppet, som är det värsta sedan 2015..

Angriparna intog militärbasen i Arbinda via motorcyklar och striderna mellan den misstänkta terrorgruppen och militärer varade i flera timmar, uppger en militärchef i ett uttalande.

Det eskalerade våldet i Burkina Faso beskrivs ofta som en följd av att beväpnade grupper har tagit sig från grannlandet Mali. Terrorgruppernas genomför väpnade attacker, självmordsdåd och placerar nergrävda landminor i befolkade områden.

Ingen grupp tog på sig ansvaret för den orkestrerade attacken, men både terrorrörelsen al-Qaida och den och terrorsekten IS har legat bakom tidigare attacker.

Terrorräderna har intensifierats i Burkina Faso, som gränsar mot Mali och Niger, sedan 2015. Fler än 700 människor har dödats och omkring 560 000 har tvingats fly sina hem enligt FN.

Värst drabbade är de norra och östra delarna, men även huvudstaden Ouagadougou har utsatts för terrordåd.