Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terrorchef-dodade-av-usa-i-jemen/

Världen

Terrorchef dödad av USA i Jemen

Qassim al-Rimi pekas ut som al-Qaidas ledare i Jemen.
Qassim al-Rimi pekas ut som al-Qaidas ledare i Jemen. Foto: Jemens inrikesministerium/AFP

USA har dödat terrornätverket al-Qaidas ledare i Jemen. Qassim al-Rimi har vid flera tillfällen tidigare undkommit attacker från USA, men natten mot fredagen bekräftade president Donald Trump att al-Rimi dödats.

Qassim al-Rimi har pekats ut som inblandad i en rad terrordåd, bland annat attacken mot den amerikanska ambassaden i Jemens huvudstad Sanaa 2008, en attack som lämnade 14 människor döda.

al-Rimi var chef för al-Qaida på den Arabiska halvön, AQAP.

Den 41-årige al-Rimi var också målet i den första attack som Donald Trump beordrade som president i januari 2017. Den gången hånade al-Rimi Trump efteråt: ”Dåren i Vita huset har fått en smäll i början av sin karriär i ert land”, sa al-Rimi då.

al-Qaida-chefen skulle klara sig undan USA ännu en gång då han var det andra målet i en koordinerad attack när USA dödade den iranske generalen Qassam Soleimani i januari. Den gången misslyckades attacken.

Redan den 1 februari lät Donald Trump förstå att al-Rimi hade dödats när han återpublicerade ett antal twitterinlägg där uppgiften fanns, men utan att själv kommentera dem. Då hade New York Times redan fått uppgifter om att al-Rimi dödats.

Strax efter midnatt natten mot fredagen svensk tid kom så bekräftelsen från Trump om att al-Rimi verkligen var död, skriver Reuters.

”Under al-Rimi har AQAP utfört samvetslöst våld mot civila i Jemen och eftersträvat att utföra och inspirera otaliga attacker mot USA och våra trupper”, sa Trump i ett uttalande.