Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terrordad-i-london-knivman-skjuten-till-dods-av-polis/

VÄRLDEN

Terrordåd i London – knivman dödade två och sköts till döds

4 min 42 sek. DN:s Erik de la Reguera rapporterar från London efter fredagens terrorattentat.

En man beväpnad med en lång kniv gick på fredagen till angrepp mot flera människor nära London Bridge i London. Två personer dödades och tre andra skadades i vad som beskrivs som en terrorattack. Mannen övermannades av personer ur allmänheten och sköts till döds av polis.

En knivbeväpnad man överföll och skadade flera människor i en lokal nära London Bridge strax före klockan 15 svensk tid på fredagen. Två personer dödades och tre skadades, bekräftar Londons polischef Cressida Dick sent på fredagskvällen. För en av de skadade beskrivs tillståndet som livshotande men stabilt medan de övriga är mindre svårt skadade.

– Jag kan bekräfta att mannen har skjutits till döds av polis och att vi behandlar detta som ett terrorbrott, sa Neil Basu biträdande polischef vid Metropolitan Police vid en presskonferens klockan 17.30 svensk tid.

Enligt Metropolitan Police ägde knivattacken rum på Fishmonger's Hall vid brons norra ände där University of Cambridge hade ett arrangemang. Ett arrangemang där studenter och tidigare fångar deltog. Arrangemanget kallades ”Att lära tillsammans” där tidigare professorer och aktivister som kämpar för rättvisa domar skulle träffas för femte året i rad, skriver Telegraph. Arrangemanget riktar sig till fångar så att de kan få utbildning i fängelset, skriver Cambridge Independent.

Enligt The Times, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, ska mannen tidigare varit dömd för terrorrelaterade brott med kopplingar till terrororganisationen IS. Om mannen deltog i arrangemanget på Fishmonger's Hall är inte klarlagt.

Mannen tog sig sedan ut på London Bridge där han övermannades av människor som befann sig där.

Polisens antiterrorstyrka med bombhundar kunde konstatera att det bombbälte som mannen bar var en attrapp. Under tiden som platsen undersöktes evakuerades samtliga näraliggande byggnader.

På en film som publicerats på Twitter syns hur en man verkar ha brottat ned knivmannen innan polisen drar bort mannen och för honom i säkerhet.

En man ur allmänheten går från platsen med en lång kniv som av allt att döma tagits från knivmannen.

En annan polisman ses sedan skjuta den liggande knivmannen när denne försöker resa sig upp.

Bild 1 av 4 I ett videoklipp syns hur gärningsmannen brottas ner.
Foto: AP
Bild 2 av 4 Polis på plats på London Bridge efter knivdådet.
Foto: Luke Poulton/AP
Bild 3 av 4 Avspärrningar i London.
Foto: Gareth Fuller/AP
Bild 4 av 4 Brittisk polis vid London Bridge under fredagseftermiddagen.
Foto: Dominic Lipinski/AP

BBC:s John McManus berättade hur han sett flera män i ett slagsmål på bron.

– Det verkade som om flera män attackerade en annan man, berättar han.

Ett annat ögonvittne berättade för Sky News hur hon sett flera personer brottas och sedan hört ett par skott.

– Jag hörde polisen skrika ”backa, backa”, varefter skotten kom.

Andra ögonvittnen har berättat för Sky News att en skadad kvinna har förts från platsen.

– Jag såg hur en kvinna togs från platsen, säger vittnet innan han evakuerades från ett närbeläget kontor av polis.

Ett stort antal poliser och räddningspersonal skickades till platsen och i ett inlägg på Twitter bad Metropolitan Police allmänheten att lyssna till polisens order och hålla sig borta från området. En vit lastbil utan några loggor som stod tvärs över några av filerna på bron har också undersökts av polisen. Det är ännu oklart om denna har något med terrordådet att göra.

Storbritannien nedgraderade sin terrorhotnivå från den högsta till den näst högsta för bara ett par veckor sedan. Om två veckor hålls val i landet.

I ett uttalande från Londons borgmästare tackade Sadiq Khan polis och räddningspersonal för deras snabba ingripande och särskilt de personer ur allmänheten som ingrep med fara för sina egna liv:

– Jag tackar dem ur allmänheten som ingrep, de är de bästa av oss. De är verkliga hjältar. Det vi såg i dag var det sämsta som mänskligheten kan visa upp, och det bästa. De som ingrep kunde inte veta att självmordbältet som mannen bar på var en attrapp.

Sadiq Khan var också tydlig med att kampen mot terrorismen måste fortsätta:

– De som tänker anfalla oss och dela vårt samhälle kommer aldrig att lyckas, sa borgmästaren.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson informerades snabbt om händelsen och samlade sedan ett särskilt säkerhetsmöte på Downing Street 10, premiärministerns residens. Johnson tackade också han i ett annat uttalande såväl polis, räddningspersonal som allmänheten för deras insatser.

Labourledaren Jeremy Corbyn skriver i ett inlägg på Twitter:

”Chockerande nyheter från London Bridge. Mina tankar går till dem som drabbades av händelsen. Tack till polisen och räddningspersonalen som ryckte ut.”

Den 3 juni 2017 inträffade ett terrorattentat på London Bridge då fem personer dödades i en attack av tre anhängare av terrororganisationen IS som utfördes med en mindre lastbil och kniv. Efter terrordådet placerades ett stort antal skyddsanordningar på bron för att göra det omöjligt att köra upp på trottoaren från gatan.

Läs mer: Allmänheten övermannade knivmannen på bron

Ämnen i artikeln

London
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt