Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terrordad-i-st-petersburgs-tunnelbana-manga-offer/

VÄRLDEN

Terrordåd i S:t Petersburgs tunnelbana – många offer

50 sek. Minst nio personer har dödats och ett stort antal människor har skadats i explosioner i S:t Petersburgs tunnelbana.
Bild 1 av 1
Foto: Xinhua/TT

Elva personer dödades och fler än fyrtio skadades vid vad den ryska särskilda åklagarmyndigheten kallar ett terrordåd mot ett tunnelbanetåg i centrala S:t Petersburg i Ryssland på måndagen. Explosionen inträffade samtidigt som president Vladimir Putin befann sig i staden.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev kallade på måndagen attacken för ”en terrorhandling”. Den ryska åklagarmyndigheten har också inlett en utredning om terrorbrott.

Ryska myndigheter efterlyser nu två misstänkta män. En av dem för att ha placerat bomben i tunnelbanevagnen och en för att ligga bakom bomben som desarmerades vid Revolutionstorget, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ett ögonvittne har berättat hur en man gått in i tunnelbanevagnen, lämnat en väska eller liknande, och sedan lämnat den, skriver VZ.ru.

Enligt nyhetsbyrån Interfax som hänvisar till en källa inom utredningen, ska det röra sig om ett självmordsdåd av en 23-årig man från Centralasien med kopplingar till islamistiska grupper som är förbjudna i Ryssland. En dna-analys kommer nu att genomföras för att kunna slå fast identiteten.

Men uppgifterna går isär. Nyhetsbyrån Ria-Novosti uppger att myndigheterna söker två män med kopplingar till radikala islamistiska grupper som är förbjudna i Ryssland.

Ögonvittnen uppger att man lämnat en ryggsäck eller liknande efter sig innan han själv lämnade tunnelbanevagnen som sedan fortsatte mot nästa station.

Innan tåget nådde stationen exploderade bomben.

Det var vid 13.40-tiden svensk tid som vad som tros ha varit en splitterbomb utlöstes på ett tunnelbanetåg på den blå linjen mellan stationerna Sennaja Plosjtjad och Technologitjeskij Institut i hjärtat av S:t Petersburg. Tåget befann sig då i en tunnel på väg mot Technologitjeskij Institut (Teknologiska institutet).

Tåget befann sig då i en tunnel på väg mot Technologitjeskij.

– Vi var beredda att dö men efter explosionen började alla ombord att hjälpa varandra, alla var täckta av blod, berättar en person som befann sig ombord på den drabbade vagnen för nyhetsbyrån Tass.

En källa uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att explosionen ägde rum i den tredje vagnen i tunnelbanetåget och att samtliga döda och svårt skadade befann sig där. Efter explosionen fortsatte tunnelbanetåget till nästa station där tåget utrymdes och de skadade och döda kunde tas om hand.

– Tunnelbaneföraren räddade sannolikt många liv genom att inte stanna i tunneln. Tack vare att han körde till nästa station blev räddningsarbetet lättare, skriver den ryska särskilda åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Ytterligare en sprängladdning hittades senare på en annan tunnelbanestation på samma linje, Revolutionstorget. Den var maskerad till en brandsläckare och kunde desarmeras av sprängämnesexperter från en antiterrorstyrka.

https://twitter.com/5tv/status/848908335927754752

Bilder från platsen visade hur flera dörrar till den drabbade vagnen slitits upp av en explosion inifrån vagnen. Rök vällde ut och fyllde snart tunneln och resenärer som befann sig i ett tåg bakom det drabbade har berättat hur panik uppstått sedan det blivit svårt att andas inne i vagnarna.

Sprängämnesexperter som ryska nyhetsbyrån RBC intervjuat säger att den sprängladdning som kunde desarmeras vid Revolutionstorget bar tecken på att ha tillverkats av syriska islamister och inte av terrorister från Centralasien.

Siffrorna över antalet döda och skadade har varierat under dagen. De senaste säger att elva personer dog och 45 skadades. Sex av de döda har identifierats. För 13 av de skadade är tillståndet kritiskt.

De svårast skadade flögs till sjukhus med hjälp av ambulanshelikoptrar som landade utanför tunnelbanestationen Technologitjeskij.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB var tidigt på platsen för att undersöka det drabbade tunnelbanetåget i jakt på spår av sprängämnen. Bomben visade sig senare ha varit en splitterbomb.

En talesman för den ryska åklagarmyndigheten, Aleksandr Kurennoi, säger till nyhetsbyrån Tass: ”Vi kommer att göra vårt yttersta för att ta reda på vad som gjorde den här terrorattacken möjlig och för att förhindra liknande händelser i framtiden.”

Händelsen inträffade samtidigt som Rysslands president Vladimir Putin befann sig i staden, som är Putins hemstad, för ett möte med Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Putin gick snabbt ut och sa att det inte går att utesluta att det rör sig om ett terrordåd.

Senare på kvällen lade Putin ned blommor vid tunnelbanestationen sedan han deltagit i ett möte med den federala säkerhetstjänsten i S:t Petersburg.

Stadens tunnelbanesystem är den 12:e största i världen med två miljoner passagerare dagligen. Det är första gången som det drabbats av något som misstänks vara ett terrordåd.

Foto: www.vk.com/spb_today via AP

Foto: www.vk.com/spb_today via AP

När president Putin i mitten av februari höll tal inför den ryska säkerhetstjänsten, FSB, konstaterade Putin att FSB tillsammans med andra brottsbekämpande organ förhindrat 45 terrordåd, inklusive 16 attacker under förra året.

I samband med talet pekade Putin ut Ukraina som det största terrorhotet mot Ryssland.

”Vi ser en allvarlig försämring av situationen i den sydöstra delen av Ukraina under de senaste åren. Syftet med denna försämring är tydligt – att störa Minskavtalet. Det står klart att de nuvarande myndigheterna i Ukraina inte är redo för en fredlig lösning när det gäller detta komplexa problem utan förlitar sig på en militär lösning. Dessutom tala man öppet om sabotage och terrorism, omstörtande verksamhet, bland annat mot Ryssland. Vi kan inte annat än oroa oss”, sa Putin då.

S:t Petersburgs guvernör Georgij Poltavtjenko har utlyst tre dagars sorg i staden med start i morgon.

.@WarfareWW @RobPulseNews VIDEO: Bystanders attempt to rescue those trapped after St. Petersburg blast - @RTVi pic.twitter.com/3fDeYkcfvF— Conflict News (@Conflicts) April 3, 2017

Enligt svenska UD finns i nuläget inga uppgifter om några skadade svenskar. UD uppmanar alla svenskar på plats – enligt det svenska generalkonsulatet i staden runt 1.500 personer – att följa lokala instruktioner. Man uppmanar också svenskar i St Petersburg att hör av sig till anhöriga hemma i Sverige.

Liveeventet är inte längre tillgängligt.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt