Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terrordadet-i-danmark-medhjalpare-anhallna/

Världen

Terrordådet i Danmark: Medhjälpare anhållna

Foto: Lotta Härdelin

Två män misstänks för att ha hjälpt attentatsmannen i Köpenhamn. Samtidigt kommer fler uppgifter fram om vem mördaren var, liksom omskakande vittnesmål.

Rätta artikel

De båda männen uppges ha gripits på söndagen, vid separata tillfällen. Männen misstänks för medhjälp till mord och mordförsök, då de på olika sätt tros ha bistått den 22-årige man som misstänks ha genomfört terrorattentaten den 14-15 februari, då två personer mördades och flera skottskadades.

Enligt Ekstrabladet ska männen ha hjälpt gärningsmannen att komma över vapen och ordnat ett gömställe för honom efter den inledande attacken mot kulturhuset Krudttønden på lördagen.

De anhållna männen nekar till brott. Tidningen Politiken har talat med advokaten Michael Juul Eriksen, som försvarar en av de anhållna. Han bekräftar att hans klient är misstänkt för medhjälp till mord, men säger att det inte förts fram någon misstanke om medverkan till terrorbrott.

Nya bilder på den misstänkte gärningsmannen. Foto: Københavns Politi

Polisen valde på måndagen att offentliggöra nya bilder av den misstänkte attentatsmannen, där han har på sig andra kläder än under attentatet mot Krudttønden. De nya bilderna uppges vara tagna tidigt på söndagsmorgonen, strax innan polisen konfronterade honom och skottväxling utbröt – något som ledde till den misstänkte attentatsmannens död.

Erik de la Reguera

erik@delareguera.se

Senaste nytt. Misstänkte terroristen var öppen med sitt judehat

Polisens tekniker undersöker platsen i Köpenhamn där den misstänkte gärningsmannen sköts till döds. Foto: Ola Torkelsson / TT

Diskussionslysten och aggressiv. Så beskriver en före detta klasskamrat den misstänkte Köpenhamnsterroristen Omar Abdel Hamid El-hussein. ”Han var inte rädd för att säga öppet att han hatade judar”, säger mannen.

Klasskamraten Victor, som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt fullständiga namn, berättar om sin studietid på VUC i Hvidovre för Ekstrabladet. Han säger att 22-årige Omar Abdel Hamid El-hussein höll sig för sig själv. I klassrummet satt han ensam i ett hörn, inte tillsammans med de andra killarna.

– Han deltog inte riktigt i de sociala arrangemangen. Han var aldrig på skolfester eller ute och drack öl med oss andra, säger Victor som särskilt minns en händelse.

Läs hela artikeln här

Senaste nytt. Islamistisk video på den misstänktes Facebook

Någon publicerade en islamistisk video på Omar el-Husseins Facebook-video med radikalt islamistiskt innehåll på lördagen. 45 minuter senare begick han sitt första mord, enligt Ekstra Bladet.

Klockan 15.33 på lördagen gick 22-årige Omar el-Hussein fram mot entrén till kulturhuset Krudttønden och avlossade ett stort antal skott. Filmregissören Finn Nørgaard dödades och tre poliser skadades.

45 minuter tidigare hade någon på hans Facebook publicerat en video med sång om svärdets jihad (jihad bil saif, ett begrepp som militanta grupper gjort till sitt de senaste decennierna). Videon är signerad användaren ”Proud muslim” och ligger sedan den 5 februari på en Youtube-kanal med tydliga sympatier till terrororganisationen Islamiska staten.

Läs hela artikeln här

Senaste nytt. Mördarens pappa: Jag är i chock som andra

Bild på Omar el-Hussein som polisen släppte 2013. Foto: Danish Police handout/Scanpix Denmark/Reuters 

Pappan till Omar el-Hussein, mannen som ska ha genomför två attentat i Köpenhamn under helgen, säger att han är i chock.

– Jag är lika chockad som resten av världen är. Jag fick veta det av polisen som ringde mig, säger han helt kort till Jyllands-Posten.

Hans 22-årige son Omar el-Hussein dödades av polis vid 5-tiden på söndagsmorgonen sedan han öppnat eld mot polisen. Då hade en dansk polisinsats av aldrig tidigare skådad omfattning sökt gärningsmannen i över 14 timmar. el-Hussein tros vara skyldig till två personers död och fem polisers skottskador.

Ossi Carp

Senaste nytt. Modern berättar om attacken mot synagogan

Blomsterhav i närheten av kulturhuset Krudttønden. Foto: Lotta Härdelin

När Köpenhamnsterroristen attackerade synagogan flydde festsällskapet ned i källaren. Nu berättar mamman till flickan som firade bat-mitzva om hur de försökte lugna barnen. ”Vi ljög och sade att allt var okej”, säger Mette Bentow till DN.

Efter den inledande attacken mot kulturhuset Krudttønden fortsatte gärningsmannen vidare till en synagoga på Krystalgade, där han sköt säkerhetsvakten Dan Uzan som bevakade huvudingången. Festen bevakades både av församlingens egna säkerhetsvakter och dansk polis.

Inne i samlingslokalen pågick en bat-mitzva för Mette Bentows dotter. De flesta av gästerna hade redan lämnat festen när attacken inträffade. Kvar var bland andra familjen och 15 av dotterns klasskamrater.

Läs hela artikeln här

Kommentar Niklas Orrenius. Svensk rappare bakom antisemitiska konspirationsteorier

Det dröjde inte länge efter att 37-årige Dan Uzan sköts ihjäl utanför synagogan i Köpenhamn innan de antisemitiskt färgade konspirationsteorierna om vem som ”egentligen” låg bakom terrordådet började luftas.

En av dem stod den svenske hiphopstjärnan Daniel ”Dani M” Monserrat för. I söndags, mindre än ett dygn efter attacken, gjorde han en statusuppdatering på sin Facebooksida:

”Luktar som ännu en falskflagg för att dra in Europa i krig”, skrev Dani M, som i december var en av artisterna som uppträdde i P3:s Musikhjälpen. Han fortsatte:

”Låt er inte luras att dom här sakerna sker random. Dessa saker sker för att det tillåts att ske och/eller är sponsrade av samma elit som kommer gynnas av det.”  Läs hela artikeln här  

Krönika Björn Wiman. Antisemitismen muterar, men behåller sitt väsen

I en uppmärksammad artikel i DN Kultur nyligen skrev 90-åriga Hédi Fried, överlevande från Förintelsen, att hon i dag för första gången sedan 1945 är rädd igen. Några dagar senare, på Förintelsens minnesdag, höll hennes lillasyster Livia Fränkel, 87, ett tal i Stockholms synagoga som var fylld till sista plats. Hennes budskap var glasklart, med en bitter bottensats av den senaste tidens verklighet:

För oss som hörde det var det starka och förtvivlade ord. Någon kanske rent av tyckte att hon överdrev.

I dag tror jag inte att någon tänker så. Efter helgens terrorattack i Köpenhamn är det till och med osäkert om ett så stort och öppet möte ens kommer att kunna hållas i en europeisk synagoga igen, utan ännu mer rigorösa säkerhetskontroller.  Läs hela artikeln här

Läs allt om terrordådet i Köpenhamn här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt