Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Terrordömda Miriam, 17: ”Var den värsta tiden i mitt liv”

17-åringen förs in i rätten.
17-åringen förs in i rätten. Other: AP

Wien. Gråtande föll den 17-åriga Miriam i sin mammas armar när hon släpptes ut från häktet vid lunchtid på torsdagen.

– Det här var den värsta tiden i mitt liv, sade flickan som just dömts för samröre med IS.

Familjen stod på Wickenburggasse och väntade på att Miriam skulle komma ut från väldiga byggnaden där både domstolen och häktet ligger.

Där var mamma och pappa, de två yngre syskonen och en kusin.

När Miriam kom ut föll hon i sin mammas armar och de stod där länge och grät när anspänningen släppt efter mer än tre långa månader.

Miriam dömdes visserligen till ett års fängelse, ändå kan hon flyga hem till Sverige i dag eftersom hon avtjänat den tid av straffet som inte var villkorligt.

– Nu vill jag bara åka hem, det här var den värsta tiden i mitt liv, sade hon  till oss journalister på gatan.

Miriam greps den 5 december på Westbahnhof, det var hennes föräldrar som slagit larm. De hade bevittnat hur deras dotter hade radikaliserats, hur hon skolkat från skolan och sedan tagit 2 000 kronor från mammans hushållskassa och rymt hemifrån.

Torsdagens rättegång började på utsatt tid klocklan 9.15 i domstolens Grosse Schwurgerichtssaal med marmorklädda väggar, förgyllda lampetter, bord och stolar i dystert mörkbrunt och mellan tio och femton meter i takhöjd.  

Miriam satt ensam mitt framför domaren i ceris sjal, grå munkjacka, ljusblå jeans och vita sneakers.

Hon såg ut som vilken tonåring som helst, ändå var hon åtalad för samröre med terroristorganisationen IS och för att vilja åka till Syrien för att stötta kalifatet.

Bevisen hade åklagaren tyckt sig finna i Miriams mobiltelefon; i chattar där hon hyllat attentaten i Paris, i de nedladdade dokumenten som förklarade hur man bäst tar sig till Syrien och i bilderna på IS-soldater och deras offer med avhuggna huvuden.

Själv ville Miriam inte säga något ut över det hon sagt i förhören. Där hade hon sagt att hon skulle träffa några vänner i Wien som hade släktingar i staden.

De hade gjort upp om det på Twitter.

Hennes försvarare sade att allt rymdes inom yttrandefrihetens hägn, man får tänka och tycka vad man vill.

Miriam hade inga kontakter med IS-medlemmar och inget tydde på att hon var på väg till Syrien, hon hade ju inte ens passet med sig. Det låg inlåst i familjens bankfack hemma i Linköping. 

Åklagaren vidhöll sin uppfattning och efter en kort överläggning kom rätten fram till samma sak.

När domaren motiverade domen sade han att rätten helt enkelt inte trodde på hennes berättelse, utan utgick ifrån att hon var på väg till IS i Syrien.

Det var i så fall en förberedelse till brott eftersom sådana resor är straffbara i Österrike.

Domaren sade att det var något man måste se ytterst allvarligt på och sätta stopp för. IS består inte bara av soldater, utan också av människor som är beredda att engagera sig på andra sätt för terrororganisationen.

Ute på gatan kom försvarsadvokaten förbi. Miriams pappa tackade honom för att han engagerat sig för dottern.

– Målet var att hon skulle bli frisläppt idag och det är uppfyllt, svarade advokaten.

Men målet är förlorat?

– Domaren är en hardliner. Han gillar inte att man har bilder på halshuggna människor i sin mobiltelefon.

När Miriam kommer ut med sina tillhörigheter bär hon på en kasse med texten ”Kliv in i en annan värld”. Det är också vad hon vill göra nu.

– Jag ska aldrig mer spara på sådana bilder eller prata med sådana människor, sade hon och lämnade Wickenburggasse med sin familj.

Fotnot: Miriam är ett fingerat namn.

Mer om fallet

•  Svensk flicka dömd för att ha velat gå med i IS
Den 17-åriga flickan från Linköping som stått åtalad för delaktighet i terroristorgansiation döms till ett års fängelse av domstolen i Wien. Hon släpps dock villkorligt redan i dag. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.