Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terrorexpert-malen-var-noga-utvalda/

VÄRLDEN

Terrorexpert: Målen var noga utvalda

Foto: Mehdi Chebil/Polaris

Terrorexperter bedömer att jihadister ligger bakom de blodiga attentaten i Paris. Vissa av målen var sannolikt väl utvalda – i syfte att döda så många som möjligt. ”Det är Frankrikes 11 september”, säger Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

Över hundra persoer dog vid fredagens sex attacker i Paris. Terrorforskaren Hans Brun, som forskar om kontraterrorism vid Försvarshögskolan och King's college i London, kan inte komma på något terrordåd i Europa som varit större med tanke på mixen av skjutvapen och sprängämnen. Parisdåden är mycket lika terrordåden i Bombay 2008.

– Man attackerar flera olika mål, stadsmiljö, det är helt renodlat civila mål. Man är inte ute efter en speciell person utan vill orsaka maximal skada, säger han.

Han tror att någon form av jihadistisk gruppering ligger bakom dåden. Frankrike är nämligen ett av huvudmålen för jihadister eftersom landet har starka säkerhetspolitiska intressen i Mellanöstern, där bland annat IS försöker upprätta ett kalifat. Därför är attackerna inte oväntade.

– Med tanke på att självmordsbombare varit i farten tycker jag att det är ganska tydligt att det är någon typ av jihadistisk gruppering, sedan vet vi inte om det är kopplat till al-Qaida eller IS, säger Hans Brun och fortsätter:

– Myndigheterna i Frankrike, Spanien och England har uttryckligen varnat för den här typen av händelser. Det är något som både forskare och underrättelsetjänster varit mycket bekymrade över. Sådant här går inte att skydda sig emot.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan håller med och menar att saker och ting pekar i riktning mot IS och al-Qaida i Nordafrika. De senaste två åren har fransmännen avvärjt 17 terrorplaner, medan tre har verkställts.

– Nästan varje vecka hittar de någon som är associerat med eller har direkta kopplingar till IS.

Fredagens attentat är ett exceptionellt terrordåd, menar han.

– Ja, med tanke på omfånget. Charlie Hebdo (terrorattentatet i januari) var stort, men det här är mycket större. Det är Frankrikes 11 september, säger han.

Sannolikt har gärningsmännen haft någon form av militär träning eller deltagit i strider utomlands, eftersom man måste vara mentalt tränad för att klara av att genomföra attacker av det här slaget. Magnus Ranstorp bedömer att attackerna var organiserade och planerade i förhand. Vissa av målen kan ha valts ut slumpmässigt, medan attackerna mot konserthallen Bataclan och fotbollssstadion troligen var väl utvalda eftersom gärningsmännen visste att det skulle befinna sig mycket folk där.

– De rörde sig i ett snävt område där det finns mycket folk. Det är turistområden.

Ranstorp tror att Parisdåden kommer att stärka de högerpopulistiska krafterna i Frankrike och leda till skärpta terrorlagar.

– Frankrike kommer inte att visa någon nåd mot de som har hjälpt till med detta.