Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terrorexperten-al-bagdadi-forsoker-efterlikna-bin-ladin/

Världen

Terrorexperten: al-Bagdadi försöker efterlikna bin-Ladin

Bild 1 av 2 Usama bin-Ladin med en kalasjnikov av samma typ som den al-Bagdadi nu visar upp.
Foto: Rahimullah Yousafzai/AP
Bild 2 av 2 Terrorexperten Hans Brun.
Foto: Claudio Bresciani/TT

När IS-ledaren al-Bagdadi framträder i sin första video sedan 2014 är det framför en vit vägg i ett anonymt rum. Men intill sig har al-Bagdadi en stark symbol som ska föra tankarna till al-Qaidaledaren Usama binLadin.

– Kalasjnikoven är av samma typ som den bin Ladin ofta visade upp, säger terrorexperten Hans Brun. 

Rätta artikel

Det är ännu inte bekräftat om det verkligen är IS-ledaren som syns i den 18 minuter långa videon. Men de flesta experter tror att den är äkta. Hans Brun säger till DN att det kommer att krävas en röstanalys för att bli helt säker.

– Men om det är al-Bagdadi så visar det allvaret i situationen för IS just nu. Al-Bagdadi brukar inte kommentera enskilda attacker och när Parisattackerna ägde rum 2015 publicerades inget liknande uttalande från al-Bagdadi trots att Parisattacken var storskalig och komplex.

Hans Brun reagerar på hur al-Bagdadi väljer att framställa sig. Och där spelar kalsjnikoven, som är av en ovanlig modell som används av ryska fallskärmsjägare, en viktig roll, säger han.

– Vapnet är av samma typ som det Usama bin Ladin brukade ha intill sig. bin Ladin själv påstod att han hade erövrat vapnet från en död rysk officer vid ett slag i Afghanistan. På det sättet byggde han myten om sig själv som den store krigaren. 

– Nu ser det ut som om al-Bagdadi, om det är han, vill göra samma sak. Han vill visa att han är minst lika viktig som Usama bin Ladin, en ärrad krigare med stridserfarenhet. Sådana symboler är viktiga. Han vill ladda varje bild med så mycket symbolik som möjligt. 

Vad kan IS-ledarens framträdande betyda för hans anhängare? Kan vi förvänta oss ytterligare attacker den närmaste tiden?

– Jag tror snarare att han vill utnyttja energin och intresset efter Sri Lanka-attackerna.

Vad tänker du kring att al-Bagdadi talar om ett utnötningskrig?

– Det är en av de strategier som jihadisterna använder sig av. Det ska kosta såväl ekonomiskt som politiskt, det ska vara plågsamt för en motståndare.

Läs mer: IS-ledaren hyllar terrordådet i Sri Lanka och uppmanar till ”utnötningskrig” 

Erik Ohlsson: ”Den osynlige shejken” stakar ut en ny väg för terrorsekten IS