Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Terrorforskaren: Sannolikt att det är islamistiskt dåd

Foto: AFP, TT

Att IS så snabbt gick ut på flera olika språk och tog på sig dådet i Paris på torsdagskvällen tyder på att det fanns en förberedelse, och att det alltså rör sig om ett islamistiskt terrordåd, menar experten Magnus Norell. Att det skulle ha varit polisen som var målet för attacken låter Norell vara osagt, även om poliser ofta tidigare varit ett mål för terrorister.

Det är inte ovanligt att terrorister angriper poliser eller militärer, eftersom de anses vara representanter för det land som terroristerna anser sig vara i krig med. Men det är för tidigt att säga om det var polisen som var målet för torsdagskvällens attack i Paris, där en polis dödades och två skadades.

– Vad gärningsmannen hade för avsikter är svårt att veta, och vi kanske aldrig får veta det. Han började skjuta på polisbilen och dödades strax därefter. Det kan lika gärna vara så att han blev hindrad från att fortsätta sitt dåd, men det skulle bara vara spekulationer att uttala sig om det, säger terrorforskaren Magnus Norell.

Däremot tyder IS agerande efter händelsen på att man kände till planerna, menar Norell.

– De hade förberett sig som om de visste att det skulle hända, med statements på olika språk, konstaterar han.

Även om den franska säkerhetspolisen hade haft koll på gärningsmannen Karim C. och enligt uppgifter hade haft honom på förhör i februari, visar det inträffade svårigheten med att avvärja den här typen av brott. Karim C. uppges ha ”manifesterat sin vilja att döda poliser”.

– Det har hänt tidigare i andra franska fall att folk gett uttryck för tankar eller idéer, att man ska göra si eller så. Det visar att inte ens ett samhälle som Frankrike, som har stora resurser, ha möjlighet att följa alla enskilda individer som man kanske skulle vilja. Även om han fanns på radarn innan så handlar det om ganska många tusen personer, det illustrerar hur oerhört svårt det är. Man måste prioritera var man ska lägga resurserna, och sedan är det alltid lätt att vara efterklok, säger Magnus Norell.

Statsvetaren och Frankrikekännaren Marie Demker menar att den franska polisen är utrustad för att gå ganska hårt fram, och blir ett tydligt ansikte för undantagstillståndet. Polisen har tidigare uppfattats som måltavlor för terrorister. I terrorattacken i Toulouse 2012 dödades först armésoldater, framhåller Demker. Även i samband med dådet mot tidningen Charlie Hebdo 2015 skedde ett kallblodigt mord på en polis efter massakern på journalister.

– Så det finns en sådan linje. Och den här mannen har ju tydligen tidigare skjutit poliser, säger Marie Demker.

Demker tycker ändå, utifrån det som är känt, att torsdagens attack inte riktigt följer det tidigare mönstret.

– Jag skulle vara lite försiktig med att kategorisera dådet. Möjligen liknar det Toulouse, men det övergick senare i ett antisemitiskt dåd. Han verkar inte ha dödat poliserna för att de stod i vägen för att annat mål.

Demker har noterat att fransk polis ofta har dödat de terrormisstänkta de konfronterats med.

– Det finns säkert förklaringar till att det har blivit så i varje enskilt fall. Men det är tråkigt, eftersom det enligt min bedömning gör det svårare att på längre sikt bekämpa problemet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.