Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Terrorgruppen IS knuffar ”homosexuella” från torn

Foto: Skärmdump: twitter

Terrorgruppen IS har lagt ut en rad filmer som sägs föreställa offentliga avrättningar. Det handlar om stening, korsfästningar och ”homosexuella” män som knuffas ut från torn. ”Den grymhet de gör sig skyldig till är gränslös”, säger terrorforskaren Hans Brun.

Sedan i slutet av förra veckan har det i snabb takt lagts ut filmer på personer som utsätts för ”hudud”, ett system av bestraffningar för det som IS anser vara allvarliga brott, på sociala medier som är knutna till terrorgruppen. Filmerna tillskrivs Information Office of the mandate of Nineveh och sägs visa människor som avrättas offentligt, skriver The Independent.

En bild visar två påstått homosexuella män högt uppe i ett torn i den irakiska staden Nineve. En av männen ses falla från tornet och senare bilder visar männens kroppar liggande på marken nedanför byggnaden.

Andra bilder ser ut att visa en man i Nineve, som läser från ett papper bredvid en kvinna med armarna bundna bakom ryggen. Kvinnan ser därefter ut att bli stenad till döds.

En tredje bildserie visar två män som är bundna vid kors på ett torg. Deras ansikten är maskerade och enligt textningen har de dömts av en islamisk domstol för att ha rånat civila. Därefter skjuts de i huvudet medan en stor folkmassa bevittnar händelsen.

Enligt den Londonbaserade övervakningsgruppen Syrian Observatory for Human Rights har bilderna på de offentliga avrättningarna lagts ut i kölvattnet av att IS framryckningar i Syrien och Irak gått dåligt och många av deras män dödats. I fredags uppgav övervakningsgruppen att IS hade korsfäst 17 unga män på 48 timmar, som svar på att tolv jihadister hade dödats.

”IS skickar ett meddelande till alla människor som lever under dess kontroll, för att säga: 'Det här är vad som händer alla motståndare', uppger Syrian Observatory for Human Rights enligt International Business Times.

Hans Brun, som forskar om kontraterrorism vid King's College i London, säger att bilderna inte är verifierade men att han inte sett eller hört något som tyder på att de är fejkade. IS konton på sociala medier som Twitter och Facebook stängs regelbundet ned i takt med att de upptäcks.

– I alla fall om servrarna ligger i västvänliga länder. Kontona är öppna ett dygn eller två, sedan byts de ut mot andra konton.

Han anser att bilderna är trovärdiga och menar att IS grymhet är ”gränslös”.

– Det här är ett sätt att sätta skräck i befolkningen och motarbeta motståndarna. Det är ett buskap om att IS har kontroll över sitt territorium och inte är svagt eller påverkat av flygangreppen. Man vill ge ett meddelande om att IS är starkt och handlingskraftigt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.