Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 23:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/terroristens-grannar-han-gjorde-inget-vasen-av-sig/

VÄRLDEN

Terroristens grannar: Han gjorde inget väsen av sig

01:07. I staden Chartres vet alla nu att en av terroristerna bott i deras stad.
Bild 1 av 1 Invånarna i Chartres är chockade över att deras granne mördade dussintals.
Foto: Mehdi Chebil

Omar Ismail Mostefai framstod som vilken småbarnpappa som helst.

I det lugna och välskötta bostadsområdet i Chartes är invånarna chockade över att deras granne mördade dussintals med människor och sprängde sig själv i Paris.

"Nu är vi rädda – för vi inser att vem som helst tydligen kan bli terrorist", säger en granne.

Alexander Besnord bor på gatan där Ismail Omar Moste­fai, en av terroristerna som sprängde sig själv till döds, bodde fram till 2012. Alexander Besnord beskriver området som lugnt.

I hus nummer 25 på gatan Mail Anatole France i Chartres levde Omar Ismail Mostefai med sin fru och dotter. Han flyttade från området 2012 och i det lilla radhuset med egen gräsmatta bor nu en annan familj. Huset stod tomt i över ett år innan de nya hyresgästerna flyttade in för fyra månader sedan.

Chartres, med 40.000 invånare, ligger drygt tio mil sydväst om ­Paris. Området där Ismail Omar bodde är prydlig med nybyggda lek­platser, en idrottsplats och välklippta gräsmattor och häckar. ­Invånarna beskriver det som lugnt och tryggt.

Men i Chartres vet nu alla att en av terrorister bakom det blodigaste terrordådet i Frankrike sedan andra världskriget kommer från deras stad.

Ismail Omar Mostefai identifierades av polis med hjälp av fingeravtryck från den söndersprängda kroppen som hittades vid konserthallen Bataclan i Paris. I fredagskväll var Ismail Omar Mostefai en av tre män som urskillningslöst öppnade eld mot publiken i konsertlokalen. Det var mitt under det amerikanska rockbandet Eagles of Death Metals spelning. I en filmsekvens som publicerades på Instagram hörs hur musiken plötsligt överröstas av skottsalvor.

Totalt 89 personer dödades i konserthallen där hundratals hölls som gisslan innan polisen stormade byggnaden.

Alexandre Besnord bor på samma gata. I morse när det lokala fotbollslaget selade match hedrade de offren i Paris med en tyst minut. Spelarna bar svarta armbindlar.

Alexandre beskriver området som lugnt, utan segregation och kriminalitet.

En annan granne, som vill vara anonym, beskriver Ismail Omar Mostefai som en diskret och tystlåten man som vare sig hade skägg eller några religiösa attribut.

– Vi hejade på varandra men han gjorde inget väsen av sig och framstod definitivt inte som någon ­potentiell terrorist.

– Han brukade promenera förbi med sin dotter, säger en annan granne.

Ingen av dem vi möter i området säger att de såg några tecken på att Ismail Omar Mostefai höll på att ­radikaliseras. Han beskrivs som normal

– Nu är vi rädda – för vi inser att vem som helst tydligen kan bli terrorist, säger en granne.

Foto: Mehdi Chebil

Omar Ismail Mostefai bodde i Chartres till 2012. Foto: Mehdi Chebil

För de tidigare grannarna i Chartres framstår hans förvandling från vanlig pappa till terrorist obegriplig. Även hans bror chockades över beskedet.

– Det är galet. I går var jag i Paris och såg hur den här skiten utspelade sig, sade brodern till nyhets­byrån AFP.

Brodern sade upp kontakten med Ismail Omar Mostefai för flera år sedan och säger att det senaste han hörde var att han hade rest till Algeriet med sin familj.

– Jag ringde min mor, hon verkade inte veta någonting.

Både brodern, fadern och flera andra släktingar togs i helgen in till förhör av polisen och deras hem söktes igenom.

Brodern säger att han visste att Ismail Omar Mostefai var inblandad i småbrott men att han aldrig kunde föreställa sig att han skulle radikaliseras. Men enligt åklagaren ska han ha fastnat på underrättelsetjänsten radar runt 2010, just för att man misstänkte att han höll på att radikaliseras.

Enligt andra uppgifter, som citeras i fransk press, ska Mostefai ha rest in i Syrien och stannat där under flera månader vintern 2013/2014. Där ska han ha tränats av IS.

För den lokala polisen i Chartres var han också välkänd. Under åren 2004 till 2010 dömdes han för åtta mindre brott, bland annat för för­olämpning av tjänsteman och olovlig körning. Enligt Le Monde ska han också ha varit misstänk för inblandning i ett lokalt nätverk för narkotikahandel.

Enligt uppgifter från flera håll, bland annat borgmästaren i Chartres, Jean-Pierre Gorges, ska Mostefai regelbundet ha besökt moskén i Lucé, strax utanför Chartres. Nu känner representanter för moskén att platsen utpekas som där han radikaliserades. Att det skulle vara så förnekas dock.

En representant vid moskén ­säger till DN att Mostefai inte var en regelbunden besökare. Moskén har nu erbjudits skydd av polisen av rädsla för eventuella attacker, och när DN var på plats stod flera poliser utanför byggnaden.