Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Terroristerna förvandlade fredagskvällen till en mardröm

00:44. Två år har gått sedan terrordåden i Paris. 130 människor dog och hundratals skadades i attackerna. Nu inför Frankrike omstridda antiterrorlagar.

Fredagen den 13 november 2015 detoneras flera bomber utanför Frankrikes nationalarena. Kort därefter öppnar några personer eld utanför restauranger på en bartät gata i centrala Paris. 

Tre gärningsmän beväpnade med automatvapen stormar en rockkonsert på konserthallen Bataclan. 

När kvällen är slut ska 130 personer ha dödats och 350 skadats i sex olika attacker. 

I dag har det gått två år sedan terrorattentatet som skakade Paris och sände chockvågor över Europa. 

21.16 Frankrikes nationalarena Stade de France

80.000 personer har samlats på Stade de France för att titta på vänskapsmatchen mellan Frankrikes och Tysklands herrlandslag i fotboll. En av dem är Frankrikes dårvarande president Francois Hollande, som sitter på vip-läktaren. 

Plötsligt hörs en smäll. Sportjournalisten Vincent Duluc, som sitter på pressläktaren, berättar senare för DN att han tror att ljudet kommer från en kontrollerad sprängning av en väska i arenan:

– Det lät konstigt. Inte som någon vanlig pyroteknisk smäll. 

Tre minuter senare hörs ännu en smäll – som får fotbollsspelarna på planen att stanna upp. Duluc och hans kollega ser president Hollande lämna arenan och börjar misstänka att något allvarligt har inträffat, men publiken får ingen information om vad det är som har skett.

Två självmordsbombare har utlöst sina sprängladdningar utanför arenan. Arrangörerna vill inte att panik ska utbryta, då det finns misstankar om att ytterligare något ska inträffa. 

Misstanken visar sig stämma. I matchens halvtidspaus detonerar en tredje självmordsbombare, Bilal Hadfi, sin sprängladdning vid en McDonaldsrestaurang på området utanför arenan. Den pensionerade busschauffören Manuel Colaço Dias, som är på plats efter att ha skjutsat folk till matchen, står bredvid honom. Han dödas och ett femtiotal personer skadas när bomben detonerar.  

Människor samlas på planen på Frankrikes nationalarena efter matchen den 13 november 2015.
Människor samlas på planen på Frankrikes nationalarena efter matchen den 13 november 2015. Foto: Franck Fife/AFP

När speakerrösten till slut efter matchen berättar att en incident har skett utanför arenan, och publiken evakueras, utbryter panik. Någon smäller smällare utanför arenan och folksamlingen försöker ta sig tillbaka in. 

Bara en person, förutom de tre självmordsbombarna, omkommer i de tre bombdåden. Polisen tror dock att planen har varit att orsaka ett blodbad inne på arenan framför världens tv-kameror. Något som kunde undvikas då flera av terroristerna inte hade biljetter till matchen och stoppades av säkerhetspersonal utanför arenan. 

Men samtidigt som stadions besökare, sjungandes Frankrikes nationalsång, evakueras från arenan har flera allt allvarligare situationer utvecklats runt om i Paris. 

21.25 Le Petit Cambodge och Le Carillon

På de två restaurangerna i korsningen rue Bichat och rue Alibert i Paris tionde arrondissement har många människor samlats för att fira fredagskväll. Grupper sitter på uteserveringarna på den populära asiatiska krogen Le Petit Cambodge, och den intilliggande baren Le Carillon. 

Människor samlas utanför restaurangen Le Carillon några dagar efter terrorattacken. 14 personer dödades av beväpnade terrorister på restaurangen och den närliggande asiatiska restaruangen Le Petit Cambodge.
Människor samlas utanför restaurangen Le Carillon några dagar efter terrorattacken. 14 personer dödades av beväpnade terrorister på restaurangen och den närliggande asiatiska restaruangen Le Petit Cambodge. Foto: Alain Jocard/AFP

Klockan 21.29 kör en bil fram på andra sidan gatan från den populära asiatiska restaurangen Le Petit Cambodge. Två män hoppar ut ur fordonet, och riktar genast sina automatvapen mot restaurangbesökarna. Vittnen beskriver hur de först tror att skotten är smällare eller fyrverkerier, innan de förstår att någon skjuter. 

Männen skjuter hämningslöst mot restaurangerna i tio sekunder innan de lämnar platsen i bil. 

Då är 14 personer döda, och tio personer är allvarligt skadade. 

– Det var surrealistiskt. Alla var på marken. Ingen rörde sig inne på Petit Cambodge och alla låg på golvet på Carillon. Det var väldigt lugnt, folk förstod inte vad som pågick, berättar en ung kvinna som blir vittne till attacken för reportrar på plats. 

21.32 La Bonne Bière

Samma män kör vidare mot den italienska familjerestaurangen Casa Nostra och caféet La Bonne Bière mitt emot. De öppnar eld mot caféet och skjuter flera personer på uteserveringen innan en av gärningsmännen går in på caféet och fortsätter skjuta.

Fem personer dödas och åtta personer skadas här.

21.36 La Belle Equipe 

Beväpnade män attackerar uteserveringen utanför baren La Belle Equipe på Rue de Charonne. Där har bland annat en grupp på elva personer som arbetar på en närliggande restaurang samlats för att fira en av servitrisernas, Houda Saadis, födelsedag. Människor gömmer sig under borden på baren och på närliggande restauranger när terroristerna öppnar eld. 

Polisen letar bevis utanför La Belle Equipe efter attentatet.
Polisen letar bevis utanför La Belle Equipe efter attentatet. Foto: Jacques Demarthon/AFP

19 personer dödas under den minut som skjutningen pågår på baren. Vittnet berättar senare att de hört hundratals skott avlossas.  

21.40 Boulevard Voltaire

En terrorist med bombbälte går nervöst in på den fullsatta restaurangen Voltaire. Senare offentliggjorda övervakningsfilmer visar hur mannen tar sig för huvudet samtidigt som han detonerar sin bombväst och försvinner i ett rökmoln. Mirakulöst nog dör ingen förutom han själv, men femton personer skadas – varav en allvarligt, när sprängladdningen detonerar. 

21.40 Konsertlokalen Bataclan 

I konsertlokalen Bataclan har 1.500 personer samlats för att se rockbandet Eagles of Death Metal göra sin Paris-spelning. Stämningen är hög och lokalen är nästan fullsatt när sångaren Jesse Hughes ger allt inför konsertpubliken. 

Men 45 minuter in i spelningen hörs skott och explosioner. Först tror publiken att det rör sig om fyrverkerier som är en del av rockbandets show. De dansar vidare, samtidigt som bandet – som ju vet att det inte finns några fyrverkerier i deras show – genast slutar spela. Snart förstår även publiken att det inte alls är några fyrverkerier som framkallat ljuden och lukten av krut. I stället är det flera terrorister som med automatvapen i händerna och iklädda bombvästar tagit sig in i lokalen. 

Eagles of Death Metals uppträdande på Bataclan, strax innan terrorister attackerar lokalen där 1.500 personer har samlats.
Eagles of Death Metals uppträdande på Bataclan, strax innan terrorister attackerar lokalen där 1.500 personer har samlats. Foto: Marion Ruszniewski

De skjuter rakt in i folkmassan från sin position längst bak i konsertlokalen. Folk slänger sig ner på golvet bland döda och skadade, medan terroristerna laddar om gång på gång och fortsätter avfyra skottsalvor mot människorna på golvet. 

Jerome Lorenzi, som är på plats på Bataclan, berättar senare för DN om hur terroristerna såg lugna ut, och sköt från höger till vänster för att orsaka maximal skada och döda så många som möjligt. 

– Två av mina vänner skadades allvarligt. De sköts i ryggen, berättar han för DN. 

Publiken försöker fly, eller gömma sig i olika rum i konsertlokalen. Andra flyr genom olika utgångar, några hänger ut genom lokalens fönster. Journalisten Daniel Psenny som bor i en fastighet bakom konsertlokalen filmar det han ser från sitt fönster. En kvinna hänger från ett fönster, och andra trycker sig ut från intilliggande fönster. Människor flyr i panik och flera ligger utanför en nödutgång, skadade eller döda. 

Jag är fortfarande på Bataclan, på första våningen. Jag är svårt skadad. Snälla, polisen måste ingripa, det finns överlevande kvar här, men de dödar dem en i taget.

Samtidigt fortsätter terroristerna att skjuta inne i konsertlokalen, och tar ett tjugotal personer som gisslan. 

”Jag är fortfarande på Bataclan, på första våningen. Jag är svårt skadad. Snälla, polisen måste ingripa, det finns överlevande kvar här, men de dödar dem en i taget”, skriver en person på Twitter under attacken. 

Alla i Eagles of Death Metal lyckas ta sig ut från lokalen. Senare berättar bandets sångare Jesse Hughes att en anledning till att så många dog var att människor inte ville lämna sina skadade vänner. Och till DN säger han inför sin första spelning efter attentatet att han känner stor skuld. 

– Jag såg så många fantastiska unga människor dö framför mig. De dog på min show. Jag var betet i en jävla fälla som jag inte visste var gillrad.

Människor samlas utanför Bataclan för att hedra de som dog i den blodigaste av attackerna mot Paris den 13 november 2015.
Människor samlas utanför Bataclan för att hedra de som dog i den blodigaste av attackerna mot Paris den 13 november 2015. Foto: Joel Saget/AFP

Nästan tre timmar efter att terroristerna börjat skjuta stormar insatsstyrkan konsertlokalen, då de förstått att gärningsmännen fortfarande dödar folk där inne. Tre gärningsmän dödas, två av dem detonerar sina bombvästar. Den tredje skjuts till döds. 

Strax före klockan ett på natten avslutar den franska insatsstyrkan belägringen av Bataclan. 

89 personer dödas i konsertlokalen, och över hundra skadas. 

Frankrike vaknar till sorg

Vid midnatt mellan den 13 och 14 november beslutar Frankrikes nationalförsamling om att utlysa undantagstillstånd i landet. Alla gränser stängs samtidigt. I ett direktsänt tal säger presidenten Francois Hollande till fransmännen att ”en terrorattack av icke tidigare skådat slag pågår”.

Och på lördagen ska Frankrikes befolkning vakna i sorg. Men till skillnad från efter terrordåden mot satirtidningen Charlie Hebdo tidigare samma år gör undantagstillståndet folksamlingar och massmanifestationer omöjliga. Ändå rapporterar DN:s reporter på plats att människor samlas på Place de la République. Mindre manifestationer sker och människor samlas i sorg utanför de drabbade platserna, för att hedra offren med blommor och ljus. 

Byggnader över hela världen lyser upp i Frankrikes färger på lördagen. I Stockholm lyser bland annat DN-skrapan och Globen i rött, vitt och blått. Miljontals människor hedrar offren i attackerna, genom att lägga upp pins med de franska färgerna på Facebook. Tidningar runt om i världen hyllar Frankrike på sina förstasidor.

DN-skrapan lyser i Frankrikes färger efter terrordåden i Paris.
DN-skrapan lyser i Frankrikes färger efter terrordåden i Paris. Foto: Nicklas Thegerström

Medan museer, biografer och teatrar hålls stängda, och folksamlingar förbjudits, samlas många av Paris invånare i kyrkorna söndagen efter attentatet, trots polisens uppmaningar att man ska hålla sig hemma. 

– Det var bra att få bli påmind om att vi ska vara goda, att vi ska tycka om och ta hand om varandra och om fredsbudskapet, säger Anne de Chammard till DN:s utsände på söndagen efter dådet. 

Jakten på terroristerna

Med den största terrorattacken som Frankrike har upplevt, startar en internationell jakt efter gärningsmännen. Ganska snart står det klart att det är terrororganisationen IS som ligger bakom attackerna mot Paris, och att attacken koordinerats av ett multinationellt team, där flera av personerna ska befinna sig i Belgien. 

Under dagarna efter attentaten görs över hundra tillslag och 23 personer grips, misstänkta för att ha kopplingar till dådet. Vid ett tillslag i en förort till Paris dödas tre personer. En misstänkt man skjuts och en kvinna spränger sig själv, när hundratals beväpnade poliser och militärer gör en räd mot en lägenhet. 

En av de döda är Abdelhamid Abaaoud, en belgisk medborgare som tros vara hjärnan bakom attackerna. En vecka efter attentaten säger Paris allmänna åklagare Francois Molins att Abaaoud planerade ytterligare attentat mot Paris finansdistrikt, något som stoppades genom räden mot Parisförorten. 

Invånare i Parisförorten evakueras under räden där Abdelhamid Abaaoud dödas.
Invånare i Parisförorten evakueras under räden där Abdelhamid Abaaoud dödas. Foto: Lionel Bonaventure/AFP

Även i Belgien pågår en intensiv jakt på terrorister, och flera gripanden görs. Landet höjer terrorberedskapen till följd av attackerna i Paris. Skolor håller stängt, tunnelbanan stängs ner och polisen uppmanar människor att undvika folksamlingar även i Frankrikes grannland. 

Samtidigt som polisen jagar gärningsmän runt om i Europa höjer Frankrikes president tonläget när han talar om dådet. 

– Frankrike är i krig, proklamerar president Hollande framför landets nationalförsamling på måndagen efter attacken, och säger att man kommer att vara skoningslös mot fransmän som dödar andra fransmän. 

5.000 personer ska anställas i säkerhetstjänsten och flyganfallen i Syrien ska intensifieras, menar presidenten. Då Frankrike efter attacken inför gränskontroller stoppas 1.000 personer från att resa in i landet under två veckor. Samtidigt sinar turistströmmarna till Paris i anslutning till dåden. 

President Hollande vill ändra konstitutionen och göra det möjligt för personer med dubbla medborgarskap att fråntas sitt franska medborgarskap om de begår terrorbrott, något som till slut röstas ned av nationalförsamlingen. Men inskränkningarna av personlig frihet, och förbudet mot demonstrationer och samlingar på grund av undantagstillståndet, får människorättsgrupper att ilskna till över den väg som fransk politik är på väg att ta. 

President Francois Hollande talar i Paris dagen efter dådet.
President Francois Hollande talar i Paris dagen efter dådet. Foto: Stephane de Sakutin/AFP

Paris repar sig 

Den första drabbade restaurangen att åter öppna efter attacken är caféet La Bonne Biere, som öppnar nästan tre veckor efter att gärningsmän sköt gäster på dess uteservering. Kulhålen i fönstren är borta, och människor samlas åter inne på caféet. 

– Det är dags för oss att samlas igen, enade, och gå framåt för att inte glömma, säger ägarna. 

För mig var det självklart att den här spelningen måste avslutas, på rätt sätt den här gången.

En månad efter attacken återvänder rockbandet Eagles of Death Metal till Paris, och gästar U2:s spelning. Två månader senare återvänder de för att göra sin första hela konsert, dit alla överlevande från Bataclan-attacken är inbjudna. Och många kommer, med kryckor och skador, för att avsluta den kväll som så plötsligt avbröts. De får se en tårfylld Jesse Hughes tillsammans med sitt band avsluta konserten som aldrig tog slut.  

– För mig var det självklart att den här spelningen måste avslutas, på rätt sätt den här gången. Det kommer hjälpa mig att gå framåt och det är ett stort steg, och något som kan hjälpa mig att stänga dörren bakom mig, säger Bataclan-överlevaren Lydia Berkennou till Sky News inför konserten. 

Säkerheten är rigorös kring spelningen, och hundratals poliser patrullerar på gatorna. Samma dag som rockbandet spelar beslutar regeringen att förlänga undantagstillståndet. 

Men konsertlokalen där det största av terrordåden den 13 november skedde står fortsatt stängd. 

Sting på Bataclans scen, ett år efter terrorattacken.
Sting på Bataclans scen, ett år efter terrorattacken. Foto: Splash News/IBL

Så, ett år efter attacken, återöppnar även Bataclan. Då med Sting på scen. Utanför hänger fortfarande blommor och kort för att hedra offren för attentatet. 

DN:s utsände träffar Georges Salines, som själv miste sin dotter i attacken mot Bataclan, utanför konsertlokalen. Han är nöjd med att man åter öppnar. 

– Det blir en hyllning till livet och till musiken, säger han.

Men undantagstillståndet blir kvar. Först härom veckan, den 1 november 2017, löpte landets undantagstillstånd, som förlängts sex gånger sedan dåden 2015, ut. Enligt regeringen har undantagstillståndet hjälpt till att avvärja över 30 attacker. 

I dess ställe införs en ny hårdare terrorlagstiftning, som bland annat ger möjlighet att stänga ner moskéer som predikar hat, att genomföra husrannsakningar och gör det möjligt att stoppa rörelsefriheten för personer som misstänks för extremistiska kopplingar. Människorättsgrupper har varnat för att den nya lagen snarare permanentar undantagstillståndet än avslutar det.  

”Ett hållet löfte: vi lyfter undantagstillståndet medan vi stärker säkerheten för våra medborgare,” skrev den nye presidenten Emmanuel Macron på Twitter om den nya lagen.

Läs mer om terrorattackerna i Paris

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.